Nefúsza-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nefúsza-hegység
A hegység látképe Vázzinból.
A hegység látképe Vázzinból.

Magasság980 m
Hely  Líbia
Legmagasabb pont 968 m
Hosszúság190 km
Elhelyezkedése
Nefúsza-hegység (Líbia)
Nefúsza-hegység
Nefúsza-hegység
Pozíció Líbia térképén
é. sz. 31° 51′ 54″, k. h. 11° 47′ 36″Koordináták: é. sz. 31° 51′ 54″, k. h. 11° 47′ 36″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nefúsza-hegység témájú médiaállományokat.

A Nefúsza-hegység (berberül: Adrar n Infusen, arabul: الجبل الغربي, Al Dzsabal al Gharbi) egy hegység Líbiában, Tripolitánia régióban.

Földrajzi fekvése[szerkesztés]

A Nefúsza-hegység Líbia északnyugati, Tunéziával határos részén található, északon a Tripolitániai fennsík, délen a Földközi-tenger határolja. Keleti határánál Garján, nyugaton Vázzin város és a tunéziai határ helyezkedik el.

Közigazgatási szempontból a hegység Dzsabal el-Garbi és Nálút tartományok területén fekszik.

Történelmi szerepe[szerkesztés]

A hegység területe már ősidők óta lakott. Az ókorban, az Egyiptomi Újbirodalom idején a Libu nép lakta, később a berberek telepedtek le itt. A 7. században az arabok hódították meg a térséget, ekkor történt meg a lakosság iszlamizálása is. A 8. századtól a Nefúsza-hegység az üldözött háridzsita iszlám vallási irányzat ibadita szektájának lett egyik utolsó mentsvára, az itteni berber lakosság napjainkig ennek az irányzatnak a követője.

Az újkorban[szerkesztés]

A Nefúsza-hegység jelentős szerephez a 2011-es líbiai polgárháború idején jutott. A 2011 februárjában, Moammer Kadhafi rendszere ellen Kireneika régióban kirobbant lázadás rövid idő alatt a Nefúsza-hegység berber lakói között is teret hódított, annál is inkább, mert az 1969 óta hatalmon levő Kadhafi-kormányzat elnyomta a berbereket, betiltva nyelvük használatát, sőt még népi hagyományaik ápolását is. A berber lázadók ellen a líbiai hadsereg március 1-jén indított offenzívát, a két fél között súlyos harcok alakultak ki Zintán városért, de heves harcok zajlottak Garján, Jafrán és Nálút birtoklásáért is. A felkelőknek a NATO légierőjének hathatós támogatásával augusztus 18-ra sikerült a térség teljes felszabadítása Kadhafi uralma alól.

Források[szerkesztés]