Nebamon (vezír)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nebamon szócikkből átirányítva)
Nebamon
V30imn
n

Nebamon („Ámon az én uram”) ókori egyiptomi hivatalnok, Alsó-Egyiptom vezírje volt a XVIII. és a XIX. dinasztia idején, Horemheb, I. Ramszesz, I. Széthi és II. Ramszesz uralkodása alatt.[1][2] I. Széthi uralkodásának elején említik a memphiszi palota feljegyzéseiben.

Sírjának helye még nem ismert, de valószínűleg Szakkarában található. A thébai TT324 sírban együtt ábrázolják Uszermontu vezírrel, ami azt sugallja, egyszerre töltötték be a vezíri pozíciót.[3] Nebamon leginkább egy Abüdoszban talált mészkő sztéléről ismert, amely ma a kairói Egyiptomi Múzeumban található (Cairo CG 1140) és melyen számos címét felsorolják. Rokoni kapcsolatban állt Ozirisz főpapjával, Wenennoferrel.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Peter James Brand, The Monuments of Seti I: Epigraphic, Historical and Art Historical Analysis
  2. David B. O'Connor, David P. Silverman, Ancient Egyptian Kingship, p. 195
  3. Davies: Seven Private Tombs, pl. 33
  4. K.Kitchen: Ramesside Inscriptions, III, 449.11-450.16

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nebamun (Vizier) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.