Neal Stephenson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neal Stephenson
Neal Stephenson 2008 crop.jpg
Stephenson 2008-ban.
Élete
Született 1959. október 31. (55 éves)
Fort Meade, Maryland, USA
Nemzetiség amerikai
Pályafutása
Írói álneve Stephen Bury
Jellemző műfaj(ok) regény, novella, esszé
Irodalmi irányzat sci-fi (cyberpunk, poszt-cyberpunk, techno-thriller)
Alkotói évei 1984-napjainkig
Első műve The Big U
Fontosabb művei Snow Crash
Gyémántkor
Cryptonomicon
Hatottak rá Bruce Sterling, William Gibson, David Foster Wallace, Thomas Pynchon, Philip K. Dick
Hatása Charles Stross, Daniel Suarez
Neal Stephenson weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Neal Stephenson témájú médiaállományokat.

Neal Town Stephenson (Fort Meade, Maryland, USA, 1959. október 31.) elsősorban sci-fi műveiről ismert amerikai író. Könyveiben jellegzetes, visszatérő motívumként bukkannak fel a matematikai, pénzügyi és tudománytörténeti szálak. Regényei mellett cikkeket is ír a Wired Magazine számára, részmunkaidőben pedig az Amazon vezetője, Jeff Bezos által alapított Blue Origin nevű cég tanácsadójaként dolgozik. A Blue Origin célja egy szuborbitális kilövőrendszer kifejlesztése. Magyarul eddig két műve jelent meg, az 1992-es Snow Crash című regény, 2006-ban[1] és az 1995-ös The Diamond Age Gyémántkor címmel 2011-ben.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Maryland állambeli Fort Meade-ben született, családtagjai között számos tudós és mérnök található meg: apja villamosmérnök professzor, apai nagyapja fizika professzor, anyja egy biokémiai laboratóriumban dolgozott, anyai nagyapja pedig biokémia professzor volt.

1960-ban az Illinois állambeli Champaign-Urbana-ba, 1966-ban pedig Ames-be (Iowa állam) költözött, ahol középiskolai tanulmányait 1977-ben fejezte be. Ezután a bostoni egyetemen tanult tovább, ahol kezdetben fizikára szakosodott, majd miután felismerte, hogy így több időt tölthet az egyetem mainframe számítógépén, átváltott földrajz szakra. 1981-ben diplomázott földrajzból és fizikából.

Első regénye, a The Big U, 1984-ben jelent meg. Ez a műve sosem lett igazán népszerű és egy ideig nem is volt nyomtatásban. Csak később adták ki újra. 1984 óta az USA északnyugati részén él, jelenleg Seattle-ben lakik családjával.

Művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A The Big U utáni első műve a Zodiac című öko-krimi volt, mielőtt az 1990-es évek elején igazi hírnévre tett volna szert Snow Crash című, 1992-ben megjelent regényével. Ebben ötvözi a sumer mitológiát memetikával, számítógépes vírusokkal és más technológiai témákkal, miközben a libertarianizmus, a laiissez-faire kapitalizmus és a kommunizmus közti különbségeket elemzi. A könyv 2006-ban jelent meg magyarul.[1]

További regényei:

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Neal Stephenson: Snow Crash, Metropolis Media (Galaktika Fantasztikus Könyvek), Budapest, 2006. ISBN 978 963 87357 0 6

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Neal Stephenson témájú médiaállományokat.