Neal Hallford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neal Hallford
Született1966október 17. (57 éves)
Sapulpa, Oklahoma, Amerikai Egyesült Államok
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásavideójáték-tervező

SablonWikidataSegítség

Neal Hallford (Sapulpa, Oklahoma, 1966. október 17. –) amerikai videójáték-tervező, író, forgatókönyvíró, és független filmrendező. Legismertebb munkái a Betrayal at Krondor, a Dungeon Siege és a Champions of Norrath című játékok.

Élete[szerkesztés]

Gyerekkorában asztma és allergia kínozta, így azt gyakorlatilag a négy fal közt élte le, s ekkoriban ismerkedett meg a szerepjátékok világával. Egyetemista korára kinőtte betegségeit, ekkoriban számtalan dologba fogott: több kar előadásait is látogatta, Galactic Gazette néven sci-fi magazint készített, és DJ-ként dolgozott a helyi KTOW-rádióállomásnál. Emellett a RESULTS nevű globalizáció-ellenes szervezet hangos támogatója volt, mely miatt egy ideig megfigyelés alatt állt. Egyetemi évei alatt látta a Háborús játékok című filmet, ennek hatására kezdett el BASIC-et tanulni, és ekkor jött az elhatározás, hogy számítógépes szerepjátékokat készít majd.

1990-ben, tanulmányai befejeztével a New World Computing kínált neki állást, ahol első feladata a Tunnels & Trolls című japán fantasy-szerepjáték angol verziójának elkészítése lett. Ezt sikeresen teljesítette, sőt "Dreams of the Dragon" címmel önszorgalomból készített hozzá egy tippgyűjteményt is. Ezután elkészíthette első igazi saját játékát, a Planet’s Edge-t, mely nem volt nagy siker, de a sci-fi-fantasy sikerét látva megkapta a lehetőséget a Might and Magic III megtervezésére és történetírására.

1992-ben aztán kilépett a cégtől, és az írói példaképe, Raymond E. Feist története alapján fejlesztett játékhoz hívták a Dynamix-hoz: ez volt a Betrayal at Krondor. A szerepjáték hatalmas siker lett, négy évvel később kiadott könyvváltozata, a "Krondor: The Betrayal" pedig nemkülönben. Ennek hatására elkezdte készíteni a folytatást, mely Thief of Dreams munkacímen futott, de ennek fejlesztéséből hamarosan kiszállt, mert a Krondor kiadója, a Sierra Entertainment és Raymond E. Feist között a viták hatására először visszavonták a Krondor-licencet, majd történetíró társát, John Cuttert is elbocsátották. Kilépett a Dynamix-tól, és otthon, Oklahomában kezdett internetes vállalkozásokba fogni. 1995-ben aztán Raymond E. Feist egy újonnan alapított céghez hívta, a 7th Level-hez, hogy elkészítsék a Betrayal at Krondor hivatalos folytatását, ez volt a Return to Krondor. Az eredeti Thief of Dreams-t a Sierra befejezte és kiadta Betrayal at Antara címen, de nagyot bukott; Hallfordék folytatása pedig pénzügyi gondok miatt félkész maradt – azt éppen a Sierra vette meg és fejeztette be.

1995-ben ismerte meg későbbi feleségét, Jana Ondrechen újságírónőt, akivel egy terroristák által kisiklatott vonat drámája közben találkozott október 9-én. Hallford talált meg két bizonyítékot is a helyszínen hátramaradt négyből, melyből be tudták azonosítani az elkövetőket.

1997-ben tért vissza a játékiparba, de szigorúan csak szabadúszóként: a Cavedog számára fejlesztette Ron Gilbert kérésére az Elysium című szürreális fantázia-szerepjátékot, mely pénzügyi gondok miatt végül nem jelent meg. Ekkor a cég másik játékát, az Amen: The Awakening-et fejlesztette, de rövid idő múlva ebből is kiszállt, és otthagyta a Cavedog-ot. Ezután több helyen is megfordult, míg végül kikötött a Gas Powered Games-nél. Itt hatalmas szerepet vállalt a Dungeon Siege elkészítésében, sőt írt hozzá egy regényt, valamint feleségével együtt társszerzője volt a "Swords & Circuity" című könyvnek, mely egyfajta játékfejlesztői tankönyv. Ezután ideiglenesen elhagyta a Microsoft-ot, hogy megcsinálhassa a Sony-nál a Champions of Norrath című játékot, majd visszatért a Dungeon Siege II fejlesztése céljából.

Ezt követően ismét más munkákba fogott, többek között részt vett a Neopets és a Supreme Commander megalkotásában, valamint a Golden Axe remake-jében, újabban pedig internetes játékok fejlesztésében közreműködik.

Munkássága[szerkesztés]

Videójátékok[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

  • Krondor: the Betrayal (1999) (szerzőtársak: Raymond E. Feist és John Cutter)
  • Swords & Circuitry: A Designer's Guide to Computer Role-Playing Games (2001) (szerzőtárs: Jana Hallford)
  • The Derailment of the Sunset Limited (2012)

Filmek[szerkesztés]

Rádiójátékai[szerkesztés]

  • Shadow of the Bulldog Man (1984) – KTOW Radio
  • Calls Waiting (1987) – KTOW Radio
  • The October Harvest (1989) – KTOW Radio

Források[szerkesztés]

  • A világ legbefolyásosabb emberei – Neal Hallford (Gamer Magazin 2002. december)

További információk[szerkesztés]