V. Basarab havasalföldi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Neagoe Basarab szócikkből átirányítva)
V. Basarab
Basarab és családja az Curtea de Argeș-i (argyasudvarhelyi) kolostor freskóján
Basarab és családja az Curtea de Argeș-i (argyasudvarhelyi) kolostor freskóján

Havasalföld fejedelme
Uralkodási ideje
1512. január 23.[1][2] 1521. szeptember 15.[2][1]
ElődjeV. Vlad
UtódjaTeodosie
Életrajzi adatok
UralkodóházHouse of Dănești
Született1459
Elhunyt1521. szeptember 15.
Curtea de Argeș
NyughelyeCurtea de Argeș-i kolostor
ÉdesapjaIV. Basarab havasalföldi fejedelem
HázastársaDespina Milița
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Basarab témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

V. Szent Basarab (románul: Neagoe Basarab), (kb. 14591521. szeptember 15.,[2] Curtea de Argeș) Havasalföld fejedelme volt 1512 és 1521 között.

Élete[szerkesztés]

Uralkodása alatt Havasalföld önálló állam volt, de adót kellett fizetnie az Oszmán Birodalomnak. Neagoe elősegítette a kézművesség és kereskedelem fejlődését. Jó kapcsolatokat tartott fenn a Magyar Királysággal, és próbált kapcsolatokat kiépíteni a Velencei Köztársasággal és a pápával. Felajánlotta, hogy közvetít a keleti ortodox egyház és a római katolikus egyház között annak érdekében, hogy a kereszténység egyesüljön a török fenyegetés ellen, s kísérletet kívánt tenni arra, hogy Oroszország is belépjen a török elleni háborúba.

A bizánci hagyománynak megfelelően támogatta az egyházat, nagyvonalú adományokat juttatva az ortodox monostoroknak, nem csak Havasalföldön, hanem az egész Balkánon. Az ő uralkodása alatt 1517-ben épült az Curtea de Argeș-i kolostor (Argyasudvarhely). Ő kezdte el a régi templom építését Târgoviște városában. Szintén ő alapította az Athosz-hegyi Dionisziou-kolostort (wd).

Neagoe Basarab írta az egyik legkorábbi román irodalmi művet Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie (Neagoe Basarab tanításai fia, Teodosie számára) címmel, amely filozófiai, diplomáciai, erkölcsi és etikai témákat tárgyal.

Basarab tanításai magyar nyelven[szerkesztés]

  • részlet INː (szerk.) Teodor Pompiliuː Kutassátok az írásokat – Román krónikaírók munkáiból (ford. Varró János), Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár, 1983, 68–94. o.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ghyka Roumanie. A Basarab-ház családfája. (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2007. november 11.)
  2. a b c Dr. Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott? kormányzott? (Wer regierte wann?, 1992, München); magyar kiadás: Springer Hungarica, Budapest, 1994, fordította: Hulley Orsolya és Pálinkás Mihály, ISBN 963-7775-43-9, 135. oldal

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neagoe Basarab című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
V. Vlad
Havasalföld fejedelme
15121521
Havasalföld címere
Következő uralkodó:
Theodosie