Navarátri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Garba-táncosok Navarátri ünnepe alatt a gudzsaráti Ambaji templomkörzetében

A Navarátri (Dévanágari: नवरात्री  ;gudzsaráti: નવરાત્રી; bengáli: নৗরাতরী; asszámi:নৱৰাত্রি; pandzsábi: ਨਰਾਤੇ; kannada: ನವರಾತರೀ; telugu: నవరాతరీ; tamil: நவராதரீ; malajálam: നവരാത്രി)

egy vallási, hindu ünnep (elsősorban a saktizmusban) amelyen Sakti (Dévi) anyaistennő különféle formáit imádják. Duséra, Daszara vagy Daszera és a Durgá-púdzsá is ezt az ünnepet jelentik.

A szó jelentése: kilenc éjszaka, ugyanis kilenc éjjelen, vagyis tíz napon át tart az ünnep.

Jelentős vallási ünnep, amelyet szeptember vagy október hónapban tartanak.

Egész Indiában és Nepálban is megünneplik, továbbá Délkelet-Ázsia azon országaiban, ahol jelentős indiai közösségek vannak, de a legélénkebb ünneplés Gudzsarátban és Mahárástrában van, ahol az ünneplők ún. garba-táncot járnak, s közben ritmikusan tapsolnak.

Az első három éjszakán Durgát, vagyis az Anya(istennő) pusztító aspektusát, a következő három éjszakán Laksmít, a teremtő aspektust, az utolsó három éjjelen pedig Szaraszvatít, a tudás aspektusát imádják.[1] A tizedik nap a Vidzsaja dasamí, vagyis a győzelem napja (Duséra, Daszara). Ezen tizedik napon ünneplik a tudás győzelmét a tudatlanság felett, a jó győzelmét a gonosz felett. Ezen a napon viszik először iskolába a fiúgyermekeket és a spirituális tanítványok ezen a napon részesülnek beavatásban. Ezen az emlékezetes Vidzsaja dasamí napon a kétkezi fizikai munkások szertartást, púdzsát végeznek az eszközeikért és a szerszámaikért. Ezt nevezik ájudha púdzsának. Az emberek ekkor felismerik eszközeikben a saktit, az erőt, és Dévít imádják, köszönetképpen az általuk elért sikerért, anyagi boldogulásért és békéért.

Az istennők képmásait imádatuk után a tengerbe vagy egy tó vizébe engedik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Srí Szvámi Sivánanda: Utak a boldogsághoz

Források[szerkesztés]

  • Srí Szvámi Sivánanda: Utak a boldogsághoz: Dévi, 2014

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Navratri című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.