Navajána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emberek fejezik ki tiszteletüket Babasaheb Ambedkar bódhiszattva szobra előtt a Dr. Babasaeb Ámbédkar Marathváda Egyetemen, az indiai Aurangábád városban.

A navajána (páli: नवयान navajűna, ‘új szekér’) modernkori, világi buddhista irányzat, amely szerint egy új buddhista irányzat is tekinthető jánának, a buddhizmus egyik fő ágának, a hagyományosan elfogadott théraváda, mahájána és vadzsrajána irányzatok mellett. Ezt a státuszt követeli magáénak a dalit buddhista mozgalom[1] és a nyugati buddhizmus. A dalit buddhista mozgalom szellemi atyjaként tartott Bhímráo Rámdzsí Ámbédkar többek között elvetett olyan alapvető buddhista tanokat, mint az anatta (nem-én állapota), a karma, az újjászületés, a meditáció, vagy a négy nemes igazság.

Eredete[szerkesztés]

„Elfogadom és követem Buddha tanításait. Távol fogom tartani az embereimet a hínajána és a mahájána két vallási rendjétől. A mi Buddha Dharmánk az új Buddha Dhamma, a navajána.”

Az amerikai George Boeree (2002) nyugati szemmel ír a navajána buddhizmusról:[2]

"Sokunkra, keletiekre és nyugatiakra egyaránt, nagy hatással volt a buddhizmus tanulmányozása, mégsem tudtunk egyik szekta vagy buddhista értelmezés mellett elkötelezni magunkat. Továbbá sokunk, főleg a Nyugatiak, mély értelműnek találja ugyan a buddhizmust, mégsem tudjuk teljes szívvel elfogadni bizonyos buddhizmussal kapcsolatos ideákat. Ez kissé ellentmondásos helyzetbe hoz bennünket, hogy kik és mik vagyunk. [...]" "Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy mi lenézzük a többi buddhista irányzatot, vagy, hogy jobban vagy tisztábban értelmezzük a buddhista életmódot. Mi csak szeretnénk elismerni Buddha tanításainak mélységét. Emiatt szeretném ajánlani a navajána buddhizmus kifejezést (a megvilágosodás új szekere) azok számára, akik ilyen módon szeretnék azonosítani önmagukat."

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Omvedt, Gail. Buddhism in India : Challenging Brahmanism and Caste. 3rd ed. London/New Delhi/Thousand Oaks: Sage, 2003. 2, 3-7, 8, 14-15, 19, 240, 266, 271. o.
  2. "Navayana", Webspace, Shippensburg Egyetem

További olvasmányok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]