Nate Walcott

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nate Walcott
Életrajzi adatok
Született1978. március 6. (46 éves)[1]
Albany
Pályafutás
Műfajok
EgyüttesBright Eyes
Kapcsolódó előadó(k)M. Ward
Beck
Jason Mraz
Conor Oberst
Conor Oberst Mystic Valley Band
Red Hot Chili Peppers
She & Him
U2
The Shins
Broken Bells
The Glenn Miller Orchestra
Hangszer
Tevékenység
KiadókSaddle Creek Records

Nate Walcott weboldala
SablonWikidataSegítség

Nathaniel Clifford „Nate” Walcott (Albany, 1978. március 6. –) amerikai zenész, zeneszerző és hangszerelő. Négy teljes estés film zenéje fűződik a nevéhez, ilyen például a Csillagainkban a hiba. A Bright Eyes tagja, emellett a Conor Oberst and the Mystic Valley Band együttesben, illetve M. Ward zeneszerzővel is játszott. 2016-ban a Red Hot Chili Peppers The Getaway World Tourján háttérzongorista, valamint a formáció Live In Paris albumán is feltűnik.

Nate továbbá fellépett James Mercerrel, valamint a Danger Mouse által vezetett csoporttal (tagjai Broken Bells, Rilo Kiley; fellépett a Glenn Miller Orchestrával, valamint a She & Him, a U2, a Maroon 5, a The Shins, továbbá Beck és Jason Mraz stúdióalbumain dolgozott. Walcottnak koncertszervezésben is van tapasztalata: Eleni Mandell, Harper Simon, Maria Taylor, Jenny Lewis, Rilo Kiley, Pete Yorn, Rachael Yamagata, a First Aid Kit, a Cursive, a The Faint és a The Concretes eseményeit segített megszervezni.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Nathaniel Clifford Walcott 1978. március 6-án született a New York állambeli Albanyban. Kisgyermekkorában családja az állam középső részén elhelyezkedő East Homer faluba költözött, nyolc éves korában pedig továbbálltak a Nebraskában fekvő Lincolnba.

Lincolni gimnáziumi évei alatt Nate számos helyi zenekarban játszott; ilyen például a Kid Quarkstar, ahova barátjával, James Valentine-nal, a Maroon 5 későbbi gitárosával csatlakoztak. A Lullaby for the Working Class együttes több felvételén is szerepel, illetve fellépéseiken is részt vett; a munkálatok során ismerkedett meg Mike Mogisszal, A.J. Mogisszal, illetve Ted Stevensszel.

1996-os érettségi vizsgája után a chicagói DePaul Egyetem dzsessz szakára jelentkezett. Később tanulmányai kárára rendszeresen turnézott a Lullaby of the Working Class-szal, illetve a Glenn Miller Orchestrával.

Felsőfokú tanulmányai elvégzése után Walcott szabadúszó rendező és hangszerelő lett; több chicagói csoporttal (Las Guitarras de Espana, the Mighty Blue Kings és Pinetop Seven) is fellépett. Aktív volt továbbá az improvizációs, alternatív zenei szcénában is; a műfaj nagyjai David Boykin, Mike Reed és Keefe Jackson voltak. Fellépett például Fred Anderson Velvet Lounge termében, a Hungry Brainben és a Green Millben, továbbá saját együttest (Nate Walcott Octet) is alapított.[2] Chicagói évei során továbbra is fenntartotta nebraskai ismeretségeit; így Rilo Kileynek, Johnathan Rice-nak és a The Faintnek dolgozott. Ekkortájt a feladatokban kiegészítette Mike Mogis, aki az előadók producere volt.

Nate Walcott diákévei alatt együtt alkotott a lincolni és omahai zenészekkel; ezalatt ismerkedett meg a Bright Eyes, a Commander Venus és a Desaparecidos énekes–dalszerzőjével, Conor Obersttel. Találkozásuk után aktívan részt vett a Bright Eyes 2002-es Lifted or The Story is in the Soil, Keep Your Ear to the Ground albumának bemutató koncertsorozatán, illetve a közvetlenül ezt követő turnékon is; továbbá három, 2005-ös albumon játszik: az I’m Awake, It’s Morning és a Digital Ash in a Digital Urn nagylemezeken, illetve a Motion Sickness: Live Recordings koncertfelvételen.

2006-ban a soron következő Bright Eyes-album megjelenése előtt Mike Mogisszal a csoport állandó tagjává váltak.[3] A Cassadaga 2007. április 10-én jelent meg; a Coat Check Dream Song dal megírásában Walcott is részt vett. Egy öt hónapos USA-beli turné után Nate új koncertet is segített megvalósítani az együttesnek: a Hollywood Bowlban léptek fel a Los Angeles Philharmonic Orchestrával.[4]

A fellépés-sorozat után Nate Walcott Nik Freitas, Taylor Hollingsworth, Macey Taylor és Jason Boesel társaságában Conor Oberst szólókarrierjében segédkezett; ekkoriban két lemez jelent meg: a 2008-as Conor Oberst és a 2009-es Outer South. A felállásból lett később a Conor Oberst and the Mystic Valley Band; a név a 2008-as felvételek helyszínéül szolgáló, a mexikói Morelos állambeli Tepoztlán városában fekvő Valle Mistico villának kíván emléket állítani.

2010-ben Walcott a James Mercer és Danger Mouse által létrehozott duóval, a Broken Bellsszel játszott, illetve zenei rendezőként segítette őket. Az év későbbi szakaszában Conor Obersttel és Mike Mogisszal a következő Bright Eyes-albumon, a The People’s Keyen dolgoztak, amely 2011. február 15-én jelent meg. Walcott az Approximate Sunlight dal társszerzője. A Bright Eyes-szal töltött évei alatt Amerikában, Ázsiában, Európában és Ausztráliában is turnéztak; ezalatt a New York-i Radio City Music Hallban, illetve a londoni Royal Albert Hallban is megfordultak.

Az elmúlt években szabadúszó producerként és hangszerelőként számos előadóval (She & Him, U2, Beck, Jenny Lewis, First Aid Kit, Rilo Kiley, The Shins és Maroon 5) dolgozott együtt, továbbá sokak (M. Ward, Eleni Mandell, The Living Sisters, Jonathan Wilson, Harper Simon és a The Mars Volta tagja, Cedric Bixler-Zavala által alapított Zavalaz) koncertjén közreműködött. Walcott emellett továbbra is együttműködött Conor Obersttel, például a 2013 novemberi, Carnegie Hall-i előadásán is segédkezett.

Nate Walcott Chicagóban, Omahában és Brooklynban is lakott. Jelenleg Los Angelesben él.

Közreműködései[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Év Előadó Album Kiadó
2004 The Faint Wet from Birth Saddle Creek Records
Rilo Kiley More Adventorous Brute/Beaute Records
2005 Bright Eyes I’m Wide Awake, It’s Morning Saddle Creek Records
Digital Ash in a Digital Urn
2006 Cursive Happy Hollow
Tilly and the Wall Bottom of Barrels Team Love Records
2007 Bright Eyes Cassadaga Saddle Creek Records
2008 Conor Oberst Conor Oberst Merge Records
2009 Conor Oberst and the Mystic Valley Band Outer South
2011 Bright Eyes The People’s Key Saddle Creek Records
2012 First Aid Kit The Lion’s Roar Wichita Recordings
Conor Oberst and the Mystic Valley Band One of My Kind Team Love Records
2013 Stuck in Love Original Motion Picture Soundtrack Varèse Sarabande
Rilo Kiley Rkives Little Record Company
2014 She & Him Classics Columbia Records
Beck Song Reader Capitol Records
U2 Songs of Innocence (Deluxe) Island Records
Jenny Lewis The Voyager Warner Bros. Records
Conor Oberst Upside Down Mountain Nonesuch Records
First Aid Kit Stay Gold Columbia Records
Broken Bells After the Disco
2016 Red Hot Chili Peppers Live in Paris Deezer

Filmzenék[szerkesztés]

Nate Walcott, és a szintén Bright Eyes-tag Mike Mogis az alábbi filmzenék szerzői:

A fentieken felül Walcott Jenny Lewis és Johnathan Rice énekes–dalszerzőkkel együtt dolgozott Az élet dala zenéjén.[8]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nate Walcott című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 31.)
  2. Nate Walcott Octet (angol nyelven). Myspace. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
  3. Bright Eyes (angol nyelven). Saddle Creek Records. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
  4. Mitchell Peters: Bright Eyes Set For L.A. Philharmonic Concert (angol nyelven). Billboard, 2007. szeptember 25. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
  5. The Fault in Our Stars (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
  6. Stuck in Love (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
  7. Lovely, Still (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
  8. Song One (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)

További információk[szerkesztés]

(angolul)