Naszeheperenszehmet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naszeheperenszehmet kockaszobra

Naszeheperenszehmet (n3-sḫpr-n-sḫm.t) ókori egyiptomi vezír volt valószínűleg a XXVI. dinasztia idején, I. Pszammetik uralkodása alatt.

Naszeheperenszehmet
n
A s
x
p
nsxmx
t
A1

Egyedül egy őt ábrázoló kockaszoborról ismert. Erről tudni, hogy anyját Sepamontasepetnek hívták. Naszeheperenszehmet Ámon papja és a város kormányzója (polgármester) is volt. Mivel a szobor Szakkarából került elő, valószínű, hogy Alsó-Egyiptom vezírjeként szolgált. A szobor feje jóval későbbi, a 18. vagy 19. században készült, amikor gyakori volt a szobrok ilyesfajta helyreállítása. A szobrot jelenleg a frankfurti Liebieghaus állítja ki (katalógusszám 1449).[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Diana Alexandra Pressl: Beamte und Soldaten: Die Verwaltung in der 26. Dynastie in Ägypten (664 - 525 v. Chr.) Peter Lang, Frankfurt am Main 1998, ISBN 3-631-32586-X, p. 183.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nasekheperensekhmet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.