Nash-Kelvinator Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nash-Kelvinator Corporation
Típus üzleti vállalkozás
Jogelőd
  • Nash Motors
  • Kelvinator
Alapítva 1937. január 4.
Megszűnt 1954
Jogutód American Motors Corporation
Székhely Southfield, Michigan, USA
Vezetők George W. Mason
Iparág Gépkocsigyártás, Háztartási készülékgyártás
Termékek személygépkocsik
nagyobb háztartási készülékek
ipari hűtőgépek
SablonWikidataSegítség

A Nash-Kelvinator Corporation a Nash Motors és a Kelvinator Appliance Company egyesítésével jött létre 1937-ben.

Története[szerkesztés]

Charlie Nash visszavonulása előtt a Kelvinator vezetőjének, George W. Masonnek ajánlotta fel a Nash vezetőségét. George W. Mason azzal a feltétellel fogadta el az ajánlatot, hogy a két vállalatot egyesítik azáltal, hogy a Nash meghatározó részesedést szerez a Kelvinatorban. Az új cég 1937. január 4-én jött létre.[1]

A gépjárműgyártásban továbbra is a Nash márkanevet használták, a háztartási gépek piacán pedig a Kelvinator márkanevet. Az együttműködés eredményeképpen azonban a Nash 1938-ban modern légkondicionáló berendezésekkel tudta piacra dobni az autóit, elsőként az autógyártók között.[1]

1952-ben a Kelvinator bevezette a piacra a Kelvinator Food-A-Rama Side by Side Refrigerator elnevezésű termékét, amellyel az első volt modern fagyasztószekrények piacán. A Kelvinator termékei a Nashsel való egyesülés előtt és után is piacvezető termékeknek, illetve márkanévnek számítottak a háztartási termékek piacán.

1954-ben a Nash-Kelvinator Company megszerezte a detroiti Hudson Motor Car Companyt egy további cégegyesítés keretében, létrehozva így az American Motors Corporation nevű céget. A Kelvinator az új cégen belül különálló részlegként működött tovább.

A Kelvinator márkanevet később a White Consolidated Industries vásárolta meg. A White Consolidated készülékgyártással foglalkozó részlege ma a svéd Electrolux része. A Kelvinator márkanevet háztartási készülékekre és tudományos kutatási célokat szolgáló fagyasztórendszerekre alkalmazzák világszerte. A Nash márkanevet az American Motors az 1958-as modellévtől kezdődően már nem használta tovább.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Nash Motors: Encyclopedia II - Nash Motors - History

Galéria[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]