Narco – Belevaló bealvós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Narco – Belevaló bealvós
(Narco)
2004-es francia film
RendezőTristan Aurouet
Gilles Lellouche
ProducerAlain Attal
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróGilles Lellouche
FőszerepbenGuillaume Canet
Benoît Poelvoorde
Guillaume Gallienne
ZeneSebastien Tellier
OperatőrTetsuo Nagata
VágóSamuel Danési
Vincent Montrobert
Gyártás
GyártóLes Productions du Trésor
Országfrancia Franciaország
Nyelvfrancia
Játékidő105 perc
Forgalmazás
Bemutató2004
Korhatármagyar 12 év
További információk
SablonWikidataSegítség

A Narco – Belevaló bealvós 2004-es francia film, melynek főszereplője Guillaume Canet. A főszereplő, Gus narkolepsziában, kóros álmosságban szenved, amely megnehezíti az életét, mert képtelen megtartani egy állást.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Gus-nak élénk álmai vannak, melyek arra inspirálják, hogy jó minőségű képregényeket rajzoljon. Amikor Samuel Pupkin, a pszichiáter – aki egy Gus által is látogatott csoportot vezet – ezt megtudja, visszaemlékezik, hogy ő is inkább képregényrajzoló szeretett volna lenni. Ehelyett a családi hagyományhoz tartozó pszichiáteri pályát követte, és tehetsége sem volt a művészethez. Felgyülemlik benne a kapzsiság, irigység és a vágy, ezért felbérel pár bérgyilkost, hogy lopják el Gus munkáját. A gyilkossági kísérlet nem jár sikerrel, viszont Gus kómába esik. Pupkin fizet Gus feleségének és legjobb barátjának (akik között idővel viszony alakult ki) a képregényért, és eladja egy sikeres kiadónak, aki viszont azt tervezi, hogy kitörli a szöveget, és sajátot talál ki, hogy ezáltal végre elismerjék, mennyire nagyszerű komikus.

Amikor Gus felébred a kómából, jelenti a rendőrségnek, hogy valaki meg akarja ölni. De mivel okot nem tud mondani, hogy miért akarják megölni, a rendőrség nem figyel rá. Aztán rájön, hogy többé már nem szenved narkolepsziában, viszont előnyösnek találja, hogy tettesse a többiek előtt, még mindig az. Ezáltal fedezi fel a felesége és legjobb barátja közti viszonyt és további nyomozás útján azt is, hogy a munkáját valaki ellopta. A kiadó mérges lesz amiatt, hogy Gus még problémákat okozhat nekik, ezért követeli Pupkin-tól, hogy oldja meg a helyzetet. Pupkin még egyszer ráküldi Gus-ra a bérgyilkosokat, de a legjobb barátja, miután lelkiismeretével meg kellett küzdenie, lebeszéli őket a gyilkosságról. A rendőrség most már hisz Gus-nak és nyomozni kezd a kiadó után, akit végül börtönbe zárnak. Ott előadja munkáját a többi bennlakónak, nagy sikerrel, és így végre, ironikus módon sikeres komikusnak érezheti magát. Pupkin megbolondul és kórházba küldik kezelésre. Gus kibékül a feleségével és végre szerez egy állást.[1][2]

Egy kisebb szerepben Jean-Claude Van Damme is megjelenik a filmben, amikor az egyik szereplő (aki rajong a színészért) elképzel egy beszélgetést, melyben Van Damme a karakter lelkiismeretének szerepét alakítja.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész[3] Magyar hang[4]
Gus Guillaume Canet (Kaszás Attila)
Paméla Zabou Breitman (Kisfalvi Krisztina)
Lenny Bar Benoît Poelvoorde (Háda János)
Samuel Pupkin Guillaume Gallienne (Hajdu Steve)
Guy Bennet François Berléand (Barbinek Péter)
Guss apja Jean-Pierre Cassel (Szokolay Ottó)
Kevin Vincent Rottiers (Czető Roland)
Jean-Claude Van Damme Önmaga (Mihályi Győző)

Források[szerkesztés]

  1. Plot Summary. IMDb. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  2. Történet. PORT. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  3. Cast. IMDb. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  4. Szinkron. ISzDb. (Hozzáférés: 2021. február 5.)

További információk[szerkesztés]