Narcisse Virgilio Díaz de la Peña

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Narcisse Virgilio Díaz de la Peña

Született1808. augusztus 25.
Bordeaux
Meghalt1876. november 18. (68 évesen)
Menton
SírhelyMontmartre-i temető
Nemzetiségefrancia
Stílusabarbizoni iskola
A Wikimédia Commons tartalmaz Narcisse Virgilio Díaz de la Peña témájú médiaállományokat.

Narcisse Virgilio Díaz de la Peña (Bordeaux, 1808. augusztus 25.Menton, 1876. november 18.) spanyol származású francia festő. Színes, tarka, csillogó, kis méretű képeivel ragadja meg a nézőt, műveit a londoni Wallace-gyűjteményben, Reimsben és a Louvre-ban őrzik.

Élete és művészete[szerkesztés]

Kezdetben Watteau, majd Delacroix művészete hatott rá. Fél lábát elveszítvén porcelánfestő lett, de aztán Párizsba ment és csatlakozott Théodore Rousseau, Jules Dupré festőkhöz, s ment utánuk Barbizonba, ott a barbizoni iskola festői közt találta meg önálló stílusát az 1840-es évektől.

A fontainebleau-i erdőben, 1860
Az erdőben

A természet megfigyelését és festését kitűnően elsajátította, s a termékeny kis mester apró képein a társai által felfedezett dús erdők elé színes, tarka tisztásokra erősen megvilágított, csillogó színfoltokból szép női aktokat festett: Galateákat, Vénuszokat, Dianákat és más istennőket, tündéreket, vagy bohémeket, párokat, gyerekeket, állatokat. Hatással voltak képei Monticellire, aki Díaz de la Peña vibráló színességét továbbfejlesztette.[1]

Képeit gyakran állították ki a párizsi Salonban, 1851-ben kitüntették, festményei egyre divatosabbakká váltak a gyűjtők körében. A francia-német háború idején Brüsszelbe ment, 1876-ban erősen megfázott, gyógyíttatni akarta magát Mentonban, de tüdőgyulladásban meghalt.

Főbb művei[szerkesztés]

  • Bohémek a szabadban
  • A gyöngyök tündére
  • Nymphák
  • Fürdőző nők
  • Vénusz lefegyverzi a szerelmet
  • A két vetélytárs

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Művészeti lexikon, 1. köt. 1935. i. m. 248.

Források[szerkesztés]

  • Művészeti lexikon. Szerk. Éber László. 1. köt. Budapest : Győző Andor, 1935. 248.
  • Művészei lexikon. Szerk. Zádor Anna, Genthon István. 1. köt. 538.
  • A művészet története. (Historia del'arte. Magy. vált. főszerk. Aradi Nóra. ) 8. köt. A rokokótól 1900-ig. ([Közrem.] Gellér Katalin). Budapest : Corvina, 1989. 300 o. ISBN 963-13-2815-5

További információk[szerkesztés]