Ugrás a tartalomhoz

Naplófájl (informatika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A számítástechnika területén a naplófájl olyan fájl, amely rögzíti az operációs rendszerben bekövetkező eseményeket vagy más szoftverfuttatásokat,[1] illetve a kommunikációs szoftver különböző felhasználói közötti üzeneteket. A naplózás a napló vezetése. A legegyszerűbb esetben az üzeneteket egyetlen naplófájlba írják.

A tranzakciós napló a rendszer és felhasználói közötti kommunikációt rögzíti (azaz naplózza)[2] vagy egy adatgyűjtési módszert használ, amely automatikusan rögzíti a személy által végzett tranzakció típusát, tartalmát vagy idejét a rendszer terminálján keresztül.[3] A webes keresési tranzakciós napló egy elektronikus feljegyzés azokról az interakciókról, amelyek a webes keresőmotor és az azon információt kereső felhasználók közötti keresési esemény során történtek.

Számos operációs rendszer, szoftver keretrendszer és program tartalmaz naplózási rendszert. Széles körben használt naplózási szabvány a syslog, amelyet az Internet Engineering Task Force (IETF) RFC 5424 határoz meg. A syslog szabvány lehetővé teszi egy dedikált, szabványosított alrendszer számára a naplóüzenetek létrehozását, szűrését, rögzítését és elemzését. Ez leveszi a szoftverfejlesztők válláról a saját eseti naplózási rendszerek megtervezésének és kódolásának súlyát.[4] [5] [6]

Eseménynaplók

[szerkesztés]

Az eseménynaplók rögzítik a rendszer futása során bekövetkezett eseményeket annak érdekében, hogy olyan ellenőrzési nyomvonalat nyújtsanak, amelyek felhasználhatóak a rendszer tevékenységének megértésére és a problémák diagnosztizálására. Ezek elengedhetetlenek a bonyolult rendszerek tevékenységeinek megértéséhez, különösen olyan alkalmazások esetében, amelyekben kevés felhasználói interakció folyik (például szerveralkalmazások).

Hasznos lehet több forrásból származó naplófájl-bejegyzések kombinálása is. Ez a megközelítés statisztikai elemzéssel kombinálva összefüggéseket hozhat létre a különböző szervereken látszólag nem kapcsolódó események között. Más megoldások az egész hálózatra kiterjedő lekérdezést és jelentést alkalmazzák.[7] [8]

Tranzakciós naplók

[szerkesztés]

A legtöbb adatbázis-rendszer valamilyen tranzakciós naplót vezet, amelyek főleg nem a későbbi elemzéshez szükséges nyomkövetési útvonalakként szolgálnak, és emberek számára nem is olvashatók. Ezek a naplók rögzítik a tárolt adatok változását, hogy az adatbázis helyreálljon összeomlásokból vagy más adathibákból és, hogy a tárolt adatokat konzisztens állapotban tartsák. Így az adatbázis-rendszerek általában tartalmaznak általános eseménynaplót és tranzakciónaplót is.[9] [10] [11] [12]

Tranzakciónapló elemzése

[szerkesztés]

A webes keresők, a belső hálózatok és a webhelyek tranzakciós naplóiban tárolt adatok felhasználása értékes betekintést nyújthat az online keresők információkeresési folyamatába.[13] Ennek megértése segítheti az információs rendszerek tervezését, az interfészek fejlesztését és a tartalmi gyűjtemények információs architektúrájának kidolgozását.

Üzenetnaplók

[szerkesztés]

Az Internet Relay Chat (IRC), az azonnali üzenetküldő (IM) programok, a csevegési funkciókkal rendelkező peer-to-peer fájlmegosztó kliensek és a többjátékos játékok (különösen az MMORPG-k) általában képesek automatikusan naplózni vagy menteni a nyilvános szöveges kommunikációt (IRC-csatorna / IM-konferencia / MMO nyilvános vagy party chat üzenetek) és a privát chat üzeneteket a felhasználók között.[14] Az üzenetnaplók szinte mindig szöveges fájlok, de az IM és VoIP kliensek (amelyek támogatják a szöveges csevegést, pl Skype) elmenthetik őket HTML-fájlokba vagy más egyéni formátumba az olvasás és a titkosítás megkönnyítése érdekében.

Internet Relay Chat (IRC)

[szerkesztés]

Az IRC szoftver esetében az üzenetnaplók gyakran tartalmazzák a rendszer/szerverüzeneteket, valamint a csatorna és a felhasználók változásaival kapcsolatos bejegyzéseket (pl. Témaváltás, a felhasználó csatlakozása / kilépése / "kick" / tiltás, becenév változtatás, felhasználói állapot változás). Ebből egy kombinált üzenet-/eseménynaplót hoz létre, amely nem igazán hasonlítható össze a valódi IRC-naplózással, mert csak a felhasználó által látható eseményeket rögzíti az adott csatornán.

Azonnali üzenetküldés

[szerkesztés]

Az azonnali üzenetküldő és a VoIP-kliensek gyakran lehetőséget kínálnak titkosított naplók tárolására a felhasználó magánéletének biztosítása érdekében. Ezeknél a naplóknál szükséges egy jelszó a kibontáshoz és megtekintéshez, valamint gyakran csak a saját szoftverük tudja kezelni azt.

Szervernapló

[szerkesztés]

A szervernapló egy naplófájl (vagy több fájl), amelyet egy szerver automatikusan hoz létre és tart fenn, amely az általa végzett tevékenységek listájából áll.

Tipikus példa a webkiszolgáló naplója, amely az oldalkérelmek előzményeit tárolja. A W3C szabványos formátumot (Common Log Format) tart fenn a webkiszolgáló naplófájljaihoz, de léteznek más saját formátumok is.

A legfrissebb bejegyzések általában a fájl végén vannak.

A kérelemre vonatkozó információk, beleértve az ügyfél IP-címét, a kérés dátumát/idejét, a kért oldalt, a HTTP-kódot, a kiszolgált bájtokat, a felhasználói ügynököket és a hivatkozókat. Ezek az adatok egyetlen fájlba egyesíthetők, vagy különálló naplókba oszthatók, például hozzáférési naplóba, hibanaplóba vagy hivatkozói naplóba. A szervernaplók azonban általában nem gyűjtenek felhasználóspecifikus információkat.

Ezek a fájlok általában nem érhetők el az általános internethasználók számára, csak az internetes szolgáltató webmestere vagy más adminisztratív személyek láthatják. A kiszolgálónapló statisztikai elemzésével vizsgálni lehet a forgalom mintáit a napszak, a hét napja, hivatkozó vagy felhasználói ügynök szerint. A hatékony webes adminisztráció, a megfelelő tárhely-erőforrások és az értékesítési erőfeszítések finomhangolása elősegíthető a webszerver naplóinak elemzésével.

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. DeLaRosa: Log Monitoring: not the ugly sister (english nyelven). Pandora FMS, 2018. február 8. [2018. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 14.) „A log file is a text file or XML file used to register the automatically produced and time-stamped documentation of events, behaviors and conditions relevant to a particular system.”
 2. Peters, T. (1993). The history and development of transaction log analysis. Library Hi Tech., 42(11), 41−66
 3. Rice, R. E., & Borgman, C. L. (1983). The use of computer-monitored data in information science. Journal of the American Society for Information Science, 44, 247−256
 4. winscp.net, XML Logging
 5. codeproject.com, Use XML for Log Files, BY Norbert Ruessmann, 22 Aug 2008
 6. Microsoft, Turn Your Log Files into Searchable Data Using Regex and the XML Classes, by Roy Osherove, January 2004
 7. Microsoft Log File Viewer
 8. W3C, Extended Log File Format W3C Working Draft WD-logfile-960323
 9. Microsoft, The Transaction Log (SQL Server)
 10. qlshack.com, A beginner’s guide to SQL Server transaction logs, February 11, 2014 by Ivan Stankovic
 11. techrepublic.com, Understanding the importance of transaction logs in SQL Server, SQL Server transaction log maintenance, By Crowe, Chizek, November 11, 2004
 12. neurobs.com, Logfiles
 13. Jansen, B. J. 2006. Search log analysis: What is it; what's been done; how to do it. Library and Information Science Research, 28(3), 407-432
 14. Microsoft, LogFile Class

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Log file című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]