Naivasha-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Naivasha-tó
Ország(ok)Kenya
Vízgyűjtő terület2378 km2
Elsődleges források
  • Gilgil River
  • Malewa River
Hosszúság13 km
Felszíni terület139 km2
Legnagyobb mélység6,0 m
Víztérfogat4,6 km3
Tszf. magasság1884 m
Elhelyezkedése
Naivasha-tó (Kenya)
Naivasha-tó
Naivasha-tó
Pozíció Kenya térképén
d. sz. 0° 46′ 07″, k. h. 36° 21′ 02″Koordináták: d. sz. 0° 46′ 07″, k. h. 36° 21′ 02″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Naivasha-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Naivasha-tó űrfelvételen.

A Naivasha-tó egy édesvízi tó Kenyában, Naivasha település mellett, Nakuru megyében, Nairobi északnyugati részén. A Nagy-hasadékvölgy része. A név a helyi Maasai Nai'posha névből származik. A tavat és környékét 1999. augusztus 16-án felvették az UNESCO világörökségi javaslati listájára.[1]

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Naivasha-tó a Kenyai Hasadékvölgy legmagasabb pontján fekszik, 1884 méter magasságban, vulkáni kőzet és nagyobb pleisztocén-korszak üledékes lelőhelyének bonyolult geológiai kombinációjában. Az ingadozó, átmeneti vízjárású folyók mellett a tavat a Malewa és Gilgil folyók táplálják.

Földrajza[szerkesztés]

A tó területe 139 km2, és 64 négyzetkilométer mocsár veszi körül, amely a csapadéktól függően nagymértékben változhat. A tengerszint feletti magasság 1,884 méter. A tó átlagos mélysége 6 láb, a legalacsonyabb terület 100 láb.

A Njorowa-szoros a Hell's Gate (Pokol kapuja) Nemzeti Parkban található, mely jelenleg a tó fölött helyezkedik el, és a Hell's Gate Nemzeti Park bejáratát képezi. Naivasha (korábban Kelet-Nakuru) városa a tó északkeleti szélén található.

Ökológia[szerkesztés]

A tó különböző vadon élő állatoknak ad otthont, beleértve több mint 400 fajta madarat is. A tó halfélékben egykor rendkívül változatos volt, amelyet az éghajlatváltozás, a halászati erőkifejtés és az idegen fajok bevezetése befolyásolt. 2010-ben azonban már a tóban kifogott halak több mint 90%-át a közönséges ponty tette ki.

A Naivasaha-tó környékén két kisebb tavacska található: az Oloiden-tó és a Sonachi-tó (egy zöld kráter tó). A tó partja európai bevándorlók és telepesek népességéről ismert.

Története[szerkesztés]

1937 és 1950 között a tó volt a leszállóhelye és postai útvonala a Nagy-Britanniai Southamptonból Dél-Afrikába tartó Imperial Airways utasszállítónak. Joy Adamson író a tó partján élt az 1960-as évek közepén. 1999-ben a Naivasha-tóvidék megkapta a Ramsar-tó megőrzésére vonatkozó Ramsar-ösztöndíj-at.

Kenya fő rózsatermesztő vidéke itt a Naivasha-tó partján terül el. A rózsatermesztés kulcsa az éghajlat, amely egész évben olyan, mint Európában nyáron. A másik a víz, ami a Naivasha-tóból "korlátlanul” rendelkezésre áll. A megtermelt virágokat hűtőkamionnal szállítják Nairobi repterére, ahonnan speciális hűtőrepülőgépekkel pár óra alatt az európai (holland) virágtőzsdékre kerülnek.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

A Naivasha-tó a YouTubeon: [2]