Nahr al-Kabir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nahr al-Kabir
* Nahr al-Kabir al-Janoubi
  • Nahr al-Kebir
  • Kebir
Szíria domborzata és nagyvárosai (ukrán feliratokkal)
Szíria domborzata és nagyvárosai (ukrán feliratokkal)
Közigazgatás
Országok Szíria, Libanon
kormányzóság Hamá
kormányzóság Homsz
kormányzóság Tartúsz
Települések Hamá, Homsz
Földrajzi adatok
Hossz77,8 km
Vízhozam12 m³/s
Vízgyűjtő terület954 km²
Torkolat Földközi-tenger
é. sz. 34° 38′ 02″, k. h. 35° 58′ 32″Koordináták: é. sz. 34° 38′ 02″, k. h. 35° 58′ 32″

A Nahr al-Kabir (ókori, görögös nevén: Eleutherosz) az Orontésztől nyugatra és Tartúsztól délre a Földközi-tengert keletről keretező hegyláncokon áttörő kisebb folyó.

Történelmi szerepe[szerkesztés]

Az i.e. 2. évezredben az Eleutherosz völgyében vezetett a legfontosabb kereskedelmi útvonal a Földközi-tenger keleti partja és Mezopotámia között, ami kiemelt stratégiai fontosságot adott neki. Ennek eredményeként hosszú időn át Egyiptom és a Hettita Birodalom ütközőterülete volt, és az itt, illetve ettől délre kialakult Amurrú királyság hol az egyik, hol a másik fél vazallusa volt (de általában a hettitáké).

Az i.e. 1. évezredben ez a folyó volt a föníciaiak által sűrűn lakott terület északi határa (bár kisebb kolóniáik a folyón túl is voltak).[1]

Földrajzi helyzete[szerkesztés]

Forrásai Latakiától délkeletre, az Alavita-hegységben erednek. Libanon északi határfolyója. Vízgyűjtő területének 74 %-a van Szíriában és 26 %-a Libanonban; ezen a területen nagyjából 535 000 ember él.

Hasznosítása[szerkesztés]

Vizének jelentős részét elöntözik; ennek érdekében a folyón három nagy duzzasztógátat építettek. Ezek együttes nominális kapacitása 377 millió köbméter; az öntözött terület körülbelül 23 000 ha. A víz megosztásáról a két ország 2002-ben kötött egyezményt.

A víz erősen szennyezett egyrészt a beömlő, tisztítatlan kommunális szennyvizek miatt, másrészt az ártéren ellenőrizetlenül lerakott szilárd hulladékok miatt. A víz minőségének óvásáról, illetve javításáról a víz megosztásáról kötött egyezmény nem rendelkezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rómaikor.hu: Karthágó alapítása I. rész. [2016. november 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 15.)

Források[szerkesztés]