Nagysebességű vasútvonalak Európában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagysebességű vasutak Európában 2016 végén
  310–320 km/h
  270–300 km/h
  240–260 km/h
  200–230 km/h
  < 200 km/h
  Építés vagy korszerűsítés alatt

Nagysebességű vasútnak nevezzük azokat a vonalakat, melyeken a sebesség legalább 200 km/h.[1]

Integráció az európai nagysebességű vasúthálózatban[szerkesztés]

Franciaország[szerkesztés]

Franciaország meglévő, épülő és tervezett nagysebességű vasútvonalai

Európában az első nagy sebességű vasút Franciaországban nyílt meg Párizs és Lyon között. 2014-ben[2] Európában a TGV vonalai alkotják a második leghosszabb nagysebességű hálózatot a spanyol után.

Belgium[szerkesztés]

Belgium és Hollandia nagysebességű vasútvonalai

Hollandia[szerkesztés]

Németország[szerkesztés]

Németország nagysebességű vasútvonalai

Ausztria[szerkesztés]

Ausztria 1994 óta a Westbahn vonalat építi át, hogy alkalmas legyen a nagysebességű közlekedésre. 2004-ben az ÖBB ICE T motorvonatokat bérelt a Deutsche Bahntól, melyek a decemberi menetrendváltáskor álltak forgalomba. 2008. december 14-től álltak forgalomba az új Railjet szerelvények, melyek bizonyos szakaszokon 230 km/h sebességgel is haladnak.

Nagysebességű vonalak[szerkesztés]

Spanyolország[szerkesztés]

Spanyolország nagysebességű vasútvonalai

Spanyolország nagy tempóval építi a normál nyomtávú, nagysebességű AVE hálózatát. Cél, hogy 2020-ig minden nagyobb várost nagysebességű vonal kapcsoljon össze. A 2014. decemberi állapot szerint a 2515 km hosszú spanyol nagysebességű hálózat a leghosszabb Európában.[2]

Portugália[szerkesztés]

Portugáliában 2014-ben még nem volt nagysebességű vasútvonal, azonban az Alfa Pendular a hagyományos vasúti pályákon 200 km/h sebességgel is tud közlekedni. Tervben volt egy nagysebességű vasútvonal Lisszabon és Porto között, azonban az építkezés elindítása a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság miatt el lett halasztva. A portugál kormány 2012 március 12-én bejelentette, hogy a tervet véglegesen felfüggesztették.[3]

Olaszország és Svájc[szerkesztés]

Olaszország nagysebességű vasútvonalai

Skandinávia[szerkesztés]

Dánia[szerkesztés]

Svédország[szerkesztés]

Norvégia[szerkesztés]

Finnország[szerkesztés]

Finnország üzemelő és tervezett nagysebességű vasútvonalai

Egyesült Királyság[szerkesztés]

Az Egyesült Királyság megépült és tervezett nagysebességű vasútvonalai

Az Egyesült Királyságban 2014-ben egyetlen nagysebességű vonal üzemelt, a CTRL, mely Londont köti össze a Csatorna-alagút bejáratával. Tervben van egy további vonal építése is, mely Londont kapcsolja össze Birminghammel, később pedig akár Glasgowig vagy Edinburghig hosszabbítják meg.

Az országban 2014-ben az Eurostar motorvonatok és a British Rail 395 motorvonatok közlekednek. A Deutsche Bahn azt tervezte, hogy már 2013 decemberétől forgalomba állhatnak a Deutsche Bahn ICE 3 motorvonatai is London és más Nyugat-Európai nagyvárosok között,[4] ám a terv egyelőre még bizonytalan ideig csúszik.

Írország[szerkesztés]

Közép- és Kelet-Európa[szerkesztés]

Csehország[szerkesztés]

Bár Csehország már beszerzett hét db Pendolinót és ezekkel sebességrekordokat is döntöttek, a 200 km/h órával történő közlekedtetésük egyelőre nem reális. 2014 decemberétől pedig az ÖBB-vel közösen működtetik a Prága-Bécs járatokat, melyhez Railjet szerelvényeket szereztek be.

A legnagyobb megengedett sebesség Csehországban 160 km/h, így a pályaoldalról még hiányosságok vannak a nagysebességű közlekedéshez, pedig a megfelelő járművek már rendelkezésre állnak..

Szlovákia[szerkesztés]

Szlovákia nem rendelkezik nagysebességű vonatokkal (max. 160 km/h mozdonyok vannak mindössze). Jelenleg[pontosabban?] csak a csehek Pendolino vonatai közlekednek Prága és Pozsony között, Szlovákiában egy kevesebb mint 100 km-s szakaszon (JókútPozsony). Az említett szakaszon a megengedett sebesség azonban nem éri el még a 160 km/h-t sem. Jelenleg[pontosabban?] folyik a PozsonyTrencsénZsolna vonal felújítása és folytatni kívánják Kassáig. Bár az új konstrukció 200 km/h órás sebességet enged meg, valamint modernebb vonatok beszerzését is tervezik, de a megengedett sebesség egyelőre csak 160 km/h lesz.

2006-ban Szlovákia aláírt egy egyezményt Franciaországgal, Németországgal és Ausztriával, hogy legkésőbb 2013-ig a TGV tervezett vonalát Bécstől meghosszabbítják Pozsonyba,[5] ebből azonban semmi nem valósult még meg 2015-ig.

Horvátország[szerkesztés]

A közeljövőben[pontosabban?] új, nagysebességű vasútvonal épül Horvátországban.[6]

Lengyelország és a Baltikum[szerkesztés]

Magyarország és Románia[szerkesztés]

Tervek készültek arról, hogy a két ország fővárosát a közeljövőben nagysebességű vasút fogja összekapcsolni. A vonal része lesz PárizsStrasbourg közlekedési folyosónak.[7]

Oroszország[szerkesztés]

Oroszországban Moszkva és Szentpétervár között közlekednek széles nyomtávú ICE 3 motorvonatok, továbbá 2010 december 6-tól Helsinki is bekapcsolódott a rendszerbe. Ezen az útvonalon a VR Sm6 sorozatú motorvonatok közlekednek.[8]

Törökország[szerkesztés]

Törökország megépült és tervezett nagysebességű vasútvonalai

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. General definitions of highspeed - UIC - International Union of Railways. uic.org, 2014 [last update]. (Hozzáférés: 2014. december 13.)
  2. a b HIGH SPEED LINES IN THE WORLD (application/pdf objektum) (angol nyelven). uic.org, 2017 [last update]. (Hozzáférés: 2017. október 10.)
  3. High speed programme axed - Railway Gazette. railwaygazette.com, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. június 17.)
  4. Deutsche Bahn to start London services in 2013 - News & Advice - Travel - The Independent”, The Independent, INM (Hozzáférés ideje: 2012. június 17.) 
  5. http://www.zelpage.cz/zpravy/2842
  6. www.origo.hu
  7. Gyorsvasút épül 2020-ra a Fekete-tengerig
  8. Allegro launch cuts Helsinki - St Petersburg journey times - Railway Gazette. railwaygazette.com, 2012 [last update]. (Hozzáférés: 2012. június 16.)