Nagymama-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagymama-díj
Díjazottévente egy-egy fiatal kaposvári színésznő és/vagy színész
Szervezet neveNagymama-Alapítvány
SzékhelyKaposvár
Alapítás éve2011
OrszágMagyarország
Díjátadás
Első díjátadás2011. december 8.

A Nagymama-díjat Molnár Piroska alapította 2011-ben, amit minden évadban Csiky Gergely – a névadó mű, A nagymama írójának – születésnapja alkalmából december elején vehetnek át fiatal kaposvári színészek.

A díjról[szerkesztés]

az én családom az egész magyar színésztársadalom - legalábbis így érzem

– Molnár Piroska a díjról a valasz.hu-nak adott interjújában

Molnár Piroska 2010-ben, az – a még az év áprilisában elhunyt – igazgató Schwajda György felkérését elfogadva kapta meg Csiky Gergely A nagymama című darab főszerepét Kaposváron. Már ekkor eldöntötte, hogy az előadásért járó keresetéből fiatal kaposvári színészek javára létrehoz egy díjat, mivel a vidéki fiatal színészeknek kevés lehetőségük van díjakat kapni, továbbá ezzel szeretne valamit visszaadni abból, amit Kaposvártól, a kaposvári színháztól kapott – hiszen azt megelőzően már játszott, összesen 25 évadot a Csiky Gergely Színház színpadán.

2011 februárjában Molnár Piroska 2 millió forintos alaptőkével hozta létre a Nagymama-Alapítvány nevű szervezetet, ehhez az összeghez csatlakozhatnak a színházkedvelő vállalkozók. Az alapítvány titkára Gáts Andrea lett. Az örökbetét kamatai képezik a díj személyenként 100 000 forintos jutalmát.

Az elismerés minden évben Csiky Gergely születésnapjára (december 8-a) emlékezve kerül átadásra. Az első tervek szerint évente felváltva egyik évben egy ifjú színész, a másikban egy színésznő kapta volna.

Az első három évben két-két fiatal kaposvári – egy színésznő, illetve egy színész – vehette át, 2014-től egy díjat osztanak ki.

A kuratórium[szerkesztés]

A díjazott személyéről kuratórium dönt, amelynek elnöke a kaposvári színház mindenkori igazgatója, továbbá a testületben helyet kapnak az adományozók is. A döntés során figyelembe veszik a közönség és a társulat szavazatait is.

Az alapításkor a kuratóriumban Rátóti Zoltán igazgató, Gáts Andrea jogász,[1] Kéki Zoltán Kaposvár címzetes jegyzője és Győri László vállalkozó-mecénás kapott helyet az alapító Molnár Piroska mellett.

A díjazottak[szerkesztés]

Czene Zsófia
Takács Géza
Tóth Eleonóra
Fándly Csaba
Grisnik Petra
Váncsa Gábor
Mohácsi Norbert
Nyári Szilvia
Kelemen József
Horváth Zita
Tóth Géza

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Balassa Tamás: Molnár Piroska a Csiky Gergely Színház örökös tagja Archiválva 2015. szeptember 25-i dátummal a Wayback Machine-ben, sonline.hu - 2012. december 8.
  2. Kraft Róbert: Átadták az első Nagymama-díjat Archiválva 2015. szeptember 25-i dátummal a Wayback Machine-ben, Somogy Megye Online/MTI - 2011.
  3. Nagymama-díj és Örökös Tag-avatás a kaposvári Csiky Gergely Színházban Archiválva 2015. szeptember 25-i dátummal a Wayback Machine-ben, csiky.hu - 2012. december 8.
  4. Nagymama-díj átadása[halott link], csiky.hu - 2013. december 7.
  5. Nagymama-díj Archiválva 2015. február 4-i dátummal a Wayback Machine-ben, csiky.hu - 2014. december 10.
  6. Nyári Szilvia és Kelemen József kapta idén a Nagymama-díjat. kaposvarmost.hu. (Hozzáférés: 2018. április 1.)[halott link]
  7. Horváth Zita és Tóth Géza kapta a Nagymama-díjat. kaposvarmost.hu. [2017. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 1.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]