Nagykanizsai Sörgyár Rt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagykanizsai Sörgyár Rt.
Típus Részvénytársaság
Alapítva 1892
Megszűnt 1999
Székhely  Magyarország, Nagykanizsa
Iparág Söripar
Nagykanizsai Sörgyár Rt. (Magyarország)
Nagykanizsai Sörgyár Rt.
Nagykanizsai Sörgyár Rt.
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 26′ 13″, k. h. 16° 59′ 25″Koordináták: é. sz. 46° 26′ 13″, k. h. 16° 59′ 25″
SablonWikidataSegítség

A Nagykanizsai Sörgyár Rt. magyarországi sörgyár. Sörfőző háza a Zala vármegyei Nagykanizsán működött 1892 és 1999 között.

Története[szerkesztés]

A gyárat 1892-ben alapították kanizsai üzletemberek, Gelsei Guttmann Vilmos indítványára, Kanizsa Serfőzde Részvénytársaság néven. A gyárhoz malátagyárat is építettek, a vállalat induló tőkéje 500 000 forint volt. Az épületeket Konecsny és Nedelnik proszniczi építészmérnökök tervezték, a belső berendezést a Ringhofer cég szállította. Az első néhány évben cseh és morva munkások dolgoztak a gyárban, akik betanították a helyi munkaerőt. A sörfőzde 1895. február 5-én kezdte meg tényleges működését. Néhány év elteltével a vállalatnak – a magyarországiak mellett – már kocsmái voltak Fiuméban, Triesztben, Splitben, és Pólában is. Nevét 1911-ben Királyi Sörfőzde Részvénytársaságra változtatta. A trianoni békeszerződés miatt korábbi piacainak nagy részét elveszítette, ezért áthidaló megoldásként sertéshizlaldát és kenyérgyárat létesített. 1928-ban a Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. vásárolta meg a gyárat. A budapesti székhelyű cég 1933-ban leállíttatta a sör- és malátagyártást nagykanizsai gyárában. 1941-ben azonban ismét felújították és üzembehelyezték a gyártóegységeket, és 120 munkással ismét beindult a sörgyártás a városban.

1948. március 25-én a Király Sörfőzde Részvénytársaságot államosították. 1949 májusában valamennyi részvénytársaság formájában működő sörgyárat átszervezték. Ekkor Magyarországon három különböző sörgyár alakult meg. A volt Király Serfőzde Rt-t is a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalat keretébe sorolták be.

A sörgyártás felújítására irányuló kísérletekkkel 1949 végén felhagytak. A sörgyárat leszerelték és a sörlerakatot átközltöztették Nagyakanizsa Ady utca 25. szám alá. Néhány évvel később, 1954. október 13-án, a Minisztertanács határozatot hozott a sörgyár és a malátagyár újjáépítéséről. A vállalat neve ekkor lett Nagykanizsai Sörgyár. Igazgatónak Gömöry Jánost nevezte ki az Élelmiszeripari Minisztérium.

„A magyar A minisztertanácsi határozat értelmében az építkezést kiemelt beruházásként kezelték. Az építkezés szakmai felügyeletére Kőbányáról hét söripari szakembert irányítottak Nagykanizsára. A még használható és felújítható berendezéseken kívül beépítették a Fővárosi Serfőző Vállalat leszerelt berendezéseit is. 1955. januárjában kezdődött meg a tényleges földmunka, valamint a szükséges építkezés. 1956. május hónapban megkezdődött a próbafőzés. Az első kész sört 1956. június 16-án fejtették le, és már június 26-án megindult az értékesítés. 1956-ban, alig több mint féléves üzemeléssel, összesen 85.450 hektoliter kész sört termelt és értékesített a gyár, amelynek túlnyomó többsége - 76.350 hektoliter - hordó sör volt, döntően Balatoni Világos és Kinizsi.[1]

1992-ben még megünnepelhette fennállásának centenáriumát, majd 1994-ben a Fienierr B.V., a South African Brewery Holland leányvállalata megvásárolta, majd 1997-ben beolvasztotta a másik magyarországi sörgyárába, a Dreher Rt.-be. Ezután 1999-ben leállították a termelést a nagykanizsai gyárban. A telep silóit azóta főleg búza és árpa tárolására használják, továbbá kisebb vállalkozások bérelnek itt műhelyeket.

A sörgyár termékei[szerkesztés]

 • Sirály Világos - minőségi sör, kereskedelmi forgalomba nem is került szinte, vendéglátók forgalmazták
 • Kinizsi Világos - erős, friss
 • Platán Világos - lágy sör
 • Balatoni Világos - a "népi sör"
 • Kanizsai Világos - 5%-os pasztőrözött világos sör
 • Göcseji - barna különlegesség
 • Paracelsus - barna sör (22 B°)
 • Korona - felerősített Balatoni Világos május 1-jére
 • Vezér - extra barna sörkülönlegesség
 • Helikon - világos sörkülönlegesség
 • Zalai Speciál - minőségi világos sör
 • Házi sör - Nem volt kapható kereskedelmi forgalomban, úgynevezett "sörtikett"-re lehetett kapni, és literes kiszerelésű volt

A gyár vezetői[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Tar Ferenc cikke
 2. Nincs adat
 3. Nincs adat

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Magyar sörlexikon
 • 11/1990. (II. 14.) OGY határozat a Nagykanizsai Sörgyár államigazgatási felügyelet alatt álló vállalattá minősítéséről

http://coasters.hu/NKS.htm