Nagykanizsai Sörgyár Rt.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagykanizsai Sörgyár Rt.
TípusRészvénytársaság
Alapítva1892
Megszűnt1999
Székhely Magyarország, Nagykanizsa
IparágSöripar
Nagykanizsai Sörgyár Rt. (Magyarország)
Nagykanizsai Sörgyár Rt.
Nagykanizsai Sörgyár Rt.
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 26′ 13″, k. h. 16° 59′ 25″Koordináták: é. sz. 46° 26′ 13″, k. h. 16° 59′ 25″
SablonWikidataSegítség

A Nagykanizsai Sörgyár Rt. magyarországi sörgyár. Sörfőző háza a Zala vármegyei Nagykanizsán működött 1892 és 1999 között.

Története[szerkesztés]

A gyárat 1892-ben alapították kanizsai üzletemberek, Gelsei Guttmann Vilmos indítványára, Kanizsa Serfőzde Részvénytársaság néven. A gyárhoz malátagyárat is építettek, a vállalat induló tőkéje 500 000 forint volt. Az épületeket Konecsny és Nedelnik proszniczi építészmérnökök tervezték, a belső berendezést a Ringhofer cég szállította. Az első néhány évben cseh és morva munkások dolgoztak a gyárban, akik betanították a helyi munkaerőt. A sörfőzde 1895. február 5-én kezdte meg tényleges működését. Néhány év elteltével a vállalatnak – a magyarországiak mellett – már kocsmái voltak Fiuméban, Triesztben, Splitben, és Pólában is. Nevét 1911-ben Királyi Sörfőzde Részvénytársaságra változtatta. A trianoni békeszerződés miatt korábbi piacainak nagy részét elveszítette, ezért áthidaló megoldásként sertéshizlaldát és kenyérgyárat létesített. 1928-ban a Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. vásárolta meg a gyárat. A budapesti székhelyű cég 1933-ban leállíttatta a sör- és malátagyártást nagykanizsai gyárában. 1941-ben azonban ismét felújították és üzembehelyezték a gyártóegységeket, és 120 munkással ismét beindult a sörgyártás a városban.

1948. március 25-én a Király Sörfőzde Részvénytársaságot államosították. 1949 májusában valamennyi részvénytársaság formájában működő sörgyárat átszervezték. Ekkor Magyarországon három különböző sörgyár alakult meg. A volt Király Serfőzde Rt-t is a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalat keretébe sorolták be.

A sörgyártás felújítására irányuló kísérletekkkel 1949 végén felhagytak. A sörgyárat leszerelték és a sörlerakatot átközltöztették Nagyakanizsa Ady utca 25. szám alá. Néhány évvel később, 1954. október 13-án, a Minisztertanács határozatot hozott a sörgyár és a malátagyár újjáépítéséről. A vállalat neve ekkor lett Nagykanizsai Sörgyár. Igazgatónak Gömöry Jánost nevezte ki az Élelmiszeripari Minisztérium.

„A magyar A minisztertanácsi határozat értelmében az építkezést kiemelt beruházásként kezelték. Az építkezés szakmai felügyeletére Kőbányáról hét söripari szakembert irányítottak Nagykanizsára. A még használható és felújítható berendezéseken kívül beépítették a Fővárosi Serfőző Vállalat leszerelt berendezéseit is. 1955 januárjában kezdődött meg a tényleges földmunka, valamint a szükséges építkezés. 1956. május hónapban megkezdődött a próbafőzés. Az első kész sört 1956. június 16-án fejtették le, és már június 26-án megindult az értékesítés. 1956-ban, alig több mint féléves üzemeléssel, összesen 85.450 hektoliter kész sört termelt és értékesített a gyár, amelynek túlnyomó többsége - 76.350 hektoliter - hordó sör volt, döntően Balatoni Világos és Kinizsi.[1]

1992-ben még megünnepelhette fennállásának centenáriumát, majd 1994-ben a Fienierr B.V., a South African Brewery Holland leányvállalata megvásárolta, majd 1997-ben beolvasztotta a másik magyarországi sörgyárába, a Dreher Rt.-be. Ezután 1999-ben leállították a termelést a nagykanizsai gyárban. A telep silóit azóta főleg búza és árpa tárolására használják, továbbá kisebb vállalkozások bérelnek itt műhelyeket.

A sörgyár termékei[szerkesztés]

  • Sirály Világos - minőségi sör, kereskedelmi forgalomba nem is került szinte, vendéglátók forgalmazták
  • Kinizsi Világos - erős, friss
  • Platán Világos - lágy sör
  • Balatoni Világos - a "népi sör"
  • Kanizsai Világos - 5%-os pasztőrözött világos sör
  • Göcseji - barna különlegesség
  • Paracelsus - barna sör (22 B°)
  • Korona - felerősített Balatoni Világos május 1-jére
  • Vezér - extra barna sörkülönlegesség
  • Helikon - világos sörkülönlegesség
  • Zalai Speciál - minőségi világos sör
  • Házi sör - Nem volt kapható kereskedelmi forgalomban, úgynevezett "sörtikett"-re lehetett kapni, és literes kiszerelésű volt

A gyár vezetői[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tar Ferenc cikke
  2. a b Nincs adat

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Magyar sörlexikon
  • 11/1990. (II. 14.) OGY határozat a Nagykanizsai Sörgyár államigazgatási felügyelet alatt álló vállalattá minősítéséről

http://coasters.hu/NKS.htm Archiválva 2018. augusztus 29-i dátummal a Wayback Machine-ben