Nagycsaládosok Országos Egyesülete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) Magyarország egyik legelső civil, s mára legnagyobb családszervezete, amely a családosok érdekeinek védelmére, a család és a nagycsalád értékeinek népszerűsítésére, a népességfogyás trendjének visszafordítására alakult 1987. október 24-én. Az egyesület 1998. január 1-jétől kiemelten közhasznú minősítést kapott. A NOE "pártoktól, felekezetektől, ideológiáktól független non-profit szervezet". Az egyesület jelszava: nagycsaládban élni jó!

Az egyesület díjai: Magyar örökség-díj (2007), Emberség díj (2008), Esélyteremtésért díj (2016), IFFD Családi Díj (2018), Európai Polgár díj (2018)

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) Alapszabályban rögzített céljai alapítása óta változatlanok és érvényesek:

·        az élet és az anyaság tiszteletére nevelés

·        a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése

·        a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata

·        a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése

A NOE tagjai azok lehetnek, akik háztartásukban legalább három gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, az egyesület céljaival és feladataival egyetértenek, és lehetőségeik szerint részt vesznek azok megvalósításában.

A NOE tagkártyához immár 2000-nél is több kedvezményt biztosító elfogadóhely kapcsolódik. Tagsági díj: 7000.- Ft/év/család

Online belépés: https://tagsag.noe.hu/

Az egyesületnek jelenleg közel 15.000 család a tagja, akik közvetlenül vagy tagegyesületen keresztül tartoznak a NOE-hoz. Szerte az országban több mint 250 helyi közösségünk tevékenykedik. Hét regionális központunk működik: Felső-Duna (Győr), Közép-Magyarország (Monor), Dél-Alföld (Orosháza),  Al-Duna (Pécs), Felső-Tisza (Püspökladány), Észak (Fót), Balaton (Nyirád) . Egyesületeinkben folyamatosan kb. 1500 önkéntes dolgozik.

A NOE tevékenysége felöleli szinte az emberi élet minden területét. Mint közhasznú szervezet, nem csupán a szorosan vett tagsággal tartjuk a kapcsolatot, hanem mindenkivel, aki bármilyen okból hozzánk fordul segítségért.

Egyesületünk központjában többféle ingyenes tanácsadó szolgálat is működik: általános jogsegély, otthonteremtés, családi és szociális ellátások, fogyasztóvédelem, gyermeknevelés.

Fontos feladatunk további a gyermekek és fiatalok közéleti nevelése, a természet szeretetére, óvására és a környezettudatos magatartásra nevelés, a szenvedélybetegségek megelőzése, az egészségfejlesztés. Érdekvédelmi munkánk során kapcsolatban állunk mindazon állami szervezetekkel, intézményekkel, kormányzati szervekkel, amelyek a családpolitikát, a szociálpolitikát, az oktatást, az egészségügyet, a gazdasági és pénzügyeket irányítják, és igyekszünk a törvényhozást véleményünkkel, javaslatainkkal segíteni. Törekszünk arra, hogy jelen legyünk azokban a civil testületekben, amelyek szintén hatással lehetnek a törvényhozásra. A NOE szakértői munkája során aktívan részt vesz különböző testületekben tanácsadói, javaslattevői munkájával segítve a társadalmi folyamatok fejlesztését (pl. Népesedési Kerekasztal, Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, NEA Tanács, Nemzeti Önkéntes Tanács, UNESCO Társadalomtudományi Szakbizottsága, Életvédő Kerekasztal, Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács, Karitatív Tanács, Kerekasztal a fiatalokért, Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum, UNICEF Gyermekbarát Település Értékelő Bizottság). Egyes uniós és nemzetközi források operatív programjaihoz kapcsolódó monitoring bizottságaiban szavazati joggal rendelkező tagként van jelen (pl. Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Monitoring Bizottság, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Monitoring Bizottság, Partnerségi Megállapodás Monitoring Bizottság, EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Monitoring Bizottság). A magyar családüggyel kapcsolatos minisztériumi munkacsoportok ülésein is közreműködik (pl. Gyermekek Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport, Nők Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport, Családi életre nevelés Munkacsoport, Logopédia - BTMN Munkacsoport).

Képviselőink jelen vannak a különféle érdekegyeztető fórumokban (pl. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanácsban, az Országos Szociálpolitikai Tanácsban, a Gazdasági és Szociális Tanácsban, a KTK, a HEFOP és a TÁMOP Monitoring Bizottságokban, Lakáspolitikai Tanácsadó Testületben. Felsőoktatási Kerekasztalban, nemzeti Egészségügyi Kerekasztalban stb.).

A NOE jelentősebb kezdeményezései:

Családbarát önkormányzat-díj

Tápláló Szeretet program

Angyali Csomagküldő Szolgálat

NagyCsaládHáz pályázat

Adománygyűjtések

Üdülések

Pályázatok kiírása

A NOE jelentősebb programjai:

Családszervezetek konferenciája

Vezetőképzők

Babaköszöntő

Őszi Találkozó

Családkongresszus

regionális találkozók

gyermeknapok

Anyák napja

Házasság Hete

A NOE elnöke 2016 áprilisától Kardosné Gyurkó Katalin

Korábbi elnökök: Lindmayer József (†) 1987-1990, dr. Brückner Huba (1990-1992), Benkő Ágota (1992-2000), Márki László (2000-2004), Katona Sándor (2004-2006), Dr. Szabó Endre (2006-2010), Székely Hajnalka (2010-2014)

A NOE alapítványai az Otthon Segítünk Alapítvány és a Családjainkért Alapítvány. 1997-ben létrehozták a Kárpát-Medencei Családszervezetek Szövetségét (KCSSZ), amely a családok életének segítésén túl a magyarság kultúrájának és értékeinek védelméért is dolgozik.

A NOE levelek című kiadványa 11 ezer példányban jelenik meg 36+4 oldalon.

Levélcím: 1056 Budapest, Március 15. tér 8.

Adószám: 19024471-1-41

Számlaszám: OTP 11705008-20109369

Központi e-mail: [[1]], Központi telefonszám: 235-0945

Fax: 301-9045

Félfogadás:

szerda 10:00-16:00, péntek 10:00-13:30

Telefonos ügyelet:

hétfőtől csütörtökig 08:00-16:30, péntek 08:00-14:00

Honlap: www.noe.hu

Jegyzetek[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]