Nagycsaládosok Országos Egyesülete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) civil szervezet, amely a családosok érdekeinek védelmére, a család és a nagycsalád értékeinek népszerűsítésére, a népességfogyás trendjének visszafordítására alakult 1987. október 24-én. Az egyesület 1998. január 1-jétől kiemelten közhasznú minősítést kapott.

Honlapja szerint "pártoktól, felekezetektől, ideológiáktól független non-profit szervezet".[1]

A honlap szerint a NOE egyike az ország legnagyobb civil szervezeteinek: 2006-ban tagja mintegy húszezer család, 168 jogi személyiségű helyi egyesület és 203 jogi személyiség nélküli csoport. A NOE rendes tagjai olyan természetes személyek lehetnek, akik saját háztartásukban legalább három gyermeket nevelnek, vagy neveltek fel a múltban, illetve az ilyen személyek egyesületei, de pártoló tagok akár gyermektelenek is lehetnek.

2006 szeptemberében a NOE elnöke Szabó Endre, főtitkára Török Ádám. 2010. április 24-től kezdve az Egyesület elnöke Székely Hajnalka, főtitkára Kardosné Gyurkó Katalin.

A NOE alapítványai az Otthon Segítünk Alapítvány és a Családjainkért Alapítvány. 1997-ben létrehozták a Kárpát-Medencei Családszervezetek Szövetségét (KCSSZ), amely a családok életének segítésén túl a magyarság kultúrájának és értékeinek védelméért is dolgozik.[2]

A NOE Nagycsalád című lapja 2005-ben és 2006-ban az Ifjúsági, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Gyermek és Ifjúsági Alapprogramja támogatásával jelenik meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. NOE bemutatkozása
  2. KCSSZ bemutatkozása

További információk[szerkesztés]