Nagy vészmadár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Nagy vészmadár
Vízen úszó példány
Vízen úszó példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Viharmadár-alakúak (Procellariiformes)
Család: Viharmadárfélék (Procellariidae)
Nem: Ardenna
Reichenbach, 1853
Faj: A. gravis
Tudományos név
Ardenna gravis
(O'Reilly, 1818)
Szinonimák
  • Procellaria gravis O'Reilly, 1818
  • Puffinus gravis O'Reilly, 1818
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy vészmadár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy vészmadár témájú médiaállományokat és Nagy vészmadár témájú kategóriát.

Repülés közben

A nagy vészmadár (Ardenna gravis) a madarak (Aves) osztályának a viharmadár-alakúak (Procellariiformes) rendjébe, ezen belül a viharmadárfélék (Procellariidae) családjába tartozó faj.[1]

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Ezt a madarat korábban a Puffinus nevű madárnembe sorolták, azonban az újabb mitokondriális DNS-vizsgálatok következtében a kutatók a nagy vészmadarat és még 6 másik fajt áthelyezték egy újrahasznosított taxonba, az Ardennába.[2][3]

Előfordulása[szerkesztés]

A faj az Atlanti-óceán északi részén, az európai partok közelében rendszeresen megfigyelhető, de inkább ritka kóborlóként, mint rendszeresen megjelenő fajként van nyilvántartva. Mint majd minden viharmadárfaj, Közép-Európában viszont kifejezetten ritkán látható. Németországban Helgoland szigetének közelében volt egy megfigyelési esete 1986 októberében és egy másik egyedet láttak Sylt szigetén 1983 októberében.[4]

Fészkelőkolóniái az Atlanti-óceán déli részén, a Tristan da Cunha szigetcsoporton vannak, ahol a Nightingale-szigeten, az Inaccessible-szigeten és a többi szigettől elkülönülten álló Gough-szigeten is fészkel. Egyike azon kevés déli féltekén költő viharmadárfajnak, amelyek a költési időszak után elhagyják a déli féltekét és az északi félteke vizei fölött töltik a telet. Az északi féltekén egy minden évben ismétlődő nagy kört tesz meg. A költőhelyeit elhagyva először Dél-Amerika, majd Észak-Amerika keleti partvidéke mentén halad észak felé, majd augusztus környékén érkezik vissza a dél-atlanti vizekre. Ősszel kisebb számban, rendszertelenül jelenik meg az észak-atlanti partoknál Európában, ahol Izlandtól Portugáliáig fordul elő. Nagyon ritkán az Északi-tengerre is ellátogat és szintén kivételesen a Földközi-tengerre is berepül, ahol Szardínia térségéig is ellátogathat.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 43-51 centiméter, szárnyfesztávolsága 105-122 centiméter. Testének felső fele egyszínű sötétbarna, nyakán egy fehér csíkkal. Hasa és testének alsó fele fehér, kivéve néhány sötét folttal az alsó szárnyevezőtollakon és farka alsó részén.

Életmódja[szerkesztés]

A nyílt tengeren halászik, kisebb halakra és kalmárokra, melyeket a tenger felszínéről szed fel. Előszeretettel követ halászhajókat hulladékot remélve.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodótelepein nagy kolóniákat alkot. Egyetlen tojását a csupasz talajra rakja. A kikelő fiókákat csak éjszaka eteti kikerülve a nagyobb sirályok támadását.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BirdLife International: 'Puffinus gravis'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2013. november 26.)
  2. (2004) „Analysis of the taxonomy and nomenclature of the Procellariformes based on complete nucleotide sequences of the mitochondrial cytochrome b gene”. Emu 104 (2), 125–147. o. DOI:10.1071/MU01060.  
  3. Remsen, J.V.: Proposal (647) to South American Classification Committee: Spilt Ardenna from Puffinus'. South American Classification Committee, 2014. szeptember 1. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  4. Hans-Günther Bauer, Einhard Bezzel und Wolfgang Fiedler (Hrsg): Das Kompendium der Vögel Mitteleuropas: Alles über Biologie, Gefährdung und Schutz. Band 1: Nonpasseriformes – Nichtsperlingsvögel, Aula-Verlag Wiebelsheim, Wiesbaden 2005, ISBN 3-89104-647-2, S. 215

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Großer Sturmtaucher című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.