Nagy Budapest Törzsasztal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Nagy Budapest Törzsasztal[1] 2002 óta működő formális, de jogi személyiség nélküli kávéházi asztaltársaság, amely minden hónap első keddjén, fél 7-kor találkozik a Spinoza Házban. Tagjai Budapest-rajongó helytörténészek, újságírók, civilek. A Törzsasztal nyitott, bárki megjelenhet. Az összejöveteleknek megadott témája általában nincs, de szót lehet kérni, ha valakinek közérdekű mondanivalója van. Két találkozás között a tagok (kb. 35 fő a teljes, egyszerre soha jelen nem lévő létszám) a kapcsolatot internetes levelezőlistán tartják egymással. A Törzsasztal politikailag sokszínű, és ezt nagy értéknek tekinti. Nem tikolt céljuk egy valaha gyakori társasági forma felélesztése. A Nagy Budapest Törzsasztal nagy vállalkozása a Budapest folyóirat újraindítása és szellemi támogatása. A lap első száma 2004 márciusában jelent meg.

Története[szerkesztés]

Török András megkereste Saly Noémit, ők ketten megnyerték alapítónak még Ráday Mihályt és Gerle Jánost. Ők négyen hívták össze barátaikat és ismerőseiket a Centrál kávéházba 2002. május 13-án. Innét a megfelelő különterem hiányában tovább vándoroltak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezt az intézménynevet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: Nagy Budapest-törzsasztal. Indoklás: A név két utolsó tagja szóösszetételt alkot, amit tulajdonneveknél kötőjellel jelölünk, vö. AkH.12 166.

Külső hivatkozások[szerkesztés]