Nagarkovil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nagercoil szócikkből átirányítva)
Nagarkovil (நாகர்கோவில், Nagercoil)
utcakép
utcakép
Közigazgatás
Ország India
ÁllamTamil Nadu
Irányítószám629001
Körzethívószám4652
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság40 m
Terület24,247 km²
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 8° 10′ 12″, k. h. 77° 25′ 48″Koordináták: é. sz. 8° 10′ 12″, k. h. 77° 25′ 48″
Nagarkovil weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagarkovil témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nagarkovil (tamil nyelven: நாகர்கோவில், átírva: Nākarkōvil, angolul: Nagercoil, ismert még Nagerkovil néven, korábban Kottar) város India déli csücskén, Tamilnádu államban. A szubkontinens legdélibb részétől (Kanjakumari) 16 km-re északnyugatra és Tiruvanántapuramtól 70 km-re délkeletre fekszik. Lakossága 225 ezer fő volt 2011-ben.[1]

Ipari és kereskedelmi központ. Ipara elsősorban a környék mezőgazdasági termékeinek feldolgozására támaszkodik. A hinduk mellett jelentős keresztény lakossága van. A közelben található padmanábhapurami-palota (nyitva: kedd-vas.) a travankóri mahárádzsák székhelye volt, mielőtt a fővárost 1790-ben átköltöztették Tiruvanántapuramba. A város közelében vadrezervátum található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Census of India 2011.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nagercoil című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nagercoil című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Nyitott szemmel: India, 2011.