Naashoibitosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naashoibitosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Alrendág: Iguanodontia
Család: Hadrosauridae
Alcsalád: Hadrosaurinae
Nem: Naashoibitosaurus
Hunt & Lucas, 1993
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Naashoibitosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Naashoibitosaurus témájú kategóriát.

A Naashoibitosaurus (jelentése 'gyík pataki gyík' a navahó naʼashǫ́ʼii bitooʼ 'gyík patak' és az ógörög σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből) a hadrosaurida dinoszauruszok egyik neme, amely körülbelül 73 millió évvel ezelőtt élt, a késő kréta korban, az Amerikai Egyesült Államokban, az új-mexikói San Juan-medencében levő Kirtland-formáció területén. Eddig csak egyetlen részleges csontváza került elő. Jack Horner először a Kritosaurus példányaként készített róla leírást.

Anatómia[szerkesztés]

A Naashoibitosaurus egyetlen részleges csontvázon (az Új-Mexikói Természetrajzi Múzeum NMMNH P-16106 jelzésű leletén) alapul, emiatt anatómiai szemszögből nem számít jól ismertnek. A legalaposabban leírt része a koponyája, melyen a szemek előtt egy alacsony, a Gryposaurusénál kevésbé ívelt orrdísz helyezkedett el.[1]

Osztályozás[szerkesztés]

A Naashoibitosaurus egy hadrosaurina hadrosaurida, azaz egy lapos fejű vagy egyszerű fejdíszű kacsacsőrű dinoszaurusz. Közeli rokonságban áll az olyan nemekkel, mint a Saurolophus.[2] Ha azonosnak találnák a Kritosaurusszal, akkor a neve Kritosaurus lenne, mivel ez a név korábbról származik, de a hadrosauridák közötti helyzete nem változna.

Történet[szerkesztés]

A nem zavaros taxonómiai történetének megfelelően a névadás során hiba történt. Úgy gondolták, hogy David Gillette és David Thomas a holotípust, az egyetlen ismert példányt a Kirtland-formáció Naashoibito-tagozatában fedezték fel, a formáció legújabb részén, ahogy arra a név is utal. A fosszília valójában a korábbi, campaniai korszakbeli De-na-zin-tagozatból származik.[3] Horner 1992-ben, a Gryposaurus és a Kritosaurus eltérésére vonatkozó bizonyíték alapján leírást készített a Kritosaurus fiatal példányáénak hitt koponyáról.[1] Ugyanebben az időben Adrian P. Hunt és Spencer G. Lucas leírást készítettek az Edmontosaurus saskatchewanensishez besorolt koponya alatti (posztkraniális) csontvázról.[4] Mikor kiderült, hogy a két rész nem tartozik össze, Hunt és Lucas egy saját nembe helyezte el a példányt, ugyanis a koponyája nem illett egy Edmontosaurushoz, és úgy döntöttek, hogy a Kritosaurus kétséges név, így nem használható.[5]

2000-ben Thomas Williamson megkérdőjelezte az értékelésüket, ugyanis morfológiai eltéréseket talált a példány és a Kritosaurus között, mivel a kérdéses koponyák különböző korú egyedektől származnak. Hunttól és Lucastól eltérően úgy ítélte meg, hogy a Kritosaurus típuspéldányának koponyája diagnosztikus, ezért összehasonlította azt a Naashoibitosauruséval. Horner állításához visszatérve, egyetértett azzal, hogy a többi hadrosaurinánál, például a Prosaurolophusnál az orrdísz a növekedés során hátrébb került. Kimutatta, hogy a példány származási helye téves; nem a Kritosaurusénál újabb kőzetekben találtak rá, hanem hasonló korúakban.[3] A The Dinosauria második kiadásában megjelent következő nagyobb áttekintés szintén megkülönbözteti a két nemet.[2] A Naashoibitosaurus részleges koponyájához tartozó csőr és az állkapocs hiánya tovább nehezíti az összehasonlítást.[6] A probléma megoldásához több leletanyagra lenne szükség.

Ősbiológia[szerkesztés]

A Naashoibitosaurus, ahogy a hadrosauridák általában, nagy testű, két, illetve négy lábon járó, az emlősök rágásához hasonló őrlő mozgást lehetővé tévő bonyolult koponyájú növényevő állat volt. A fogai folyamatosan cserélődtek, és olyan fogkészletekben helyezkedtek el, amik fogak százait tartalmazták, melyekből egyszerre csak maroknyi volt használatban. A csőrét a növényi anyagok darabolására használta, melyek megtartását egy pofaszerű szerv segítette. A táplálkozás a talajszinttől körülbelül 4 méteres magasságig történt.[2] Amennyiben külön nembe tartozott, nem tudni hogyan osztozott meg az élelemforrásokon a hasonló Kritosaurusszal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Horner, John R. (1992). „Cranial morphology of Prosaurolophus (Ornithischia: Hadrosauridae) with descriptions of two new hadrosaurid species and an evaluation of hadrosaurid phylogenetic relationships”. Museum of the Rockies Occasional Paper 2, 1–119. o.  
  2. a b c Horner, John R., Weishampel, David B.; and Forster, Catherine A.szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): Hadrosauridae, The Dinosauria, 2nd, Berkeley: University of California Press, 438–463. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 
  3. a b Williamson, Thomas E..szerk.: Lucas, S.G.; and Heckert, A.B. (eds.): Review of Hadrosauridae (Dinosauria, Ornithischia) from the San Juan Basin, New Mexico, Dinosaurs of New Mexico, New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 17. Albuquerque, New Mexico: New Mexico Museum of Natural History and Science, 191–213. o. (2000) 
  4. Hunt, Adrian P., and Lucas, Spencer G..szerk.: Lucas, S.G.; Kues, B.S.; Williamson, T.E.; and Hunt, A.P. (eds.): Stratigraphy, paleontology, and age of the Fruitland and Kirtland Formations (Upper Cretaceous) San Juan Basin, New Mexico, New Mexico Geological Society Guidebook 43. New Mexico Geological Society, 217–239. o. (1992) 
  5. Hunt, Adrian P., and Lucas, Spencer G..szerk.: Lucas, S.G.; and Zidek, J. (eds.): Cretaceous vertebrates of New Mexico, Dinosaurs of New Mexico, New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 2. Albuquerque, New Mexico: New Mexico Museum of Natural History and Science, 77–91. o. (1993) 
  6. Kirkland, James I., Hernández-Rivera, René; Gates, Terry; Paul, Gregory S.; Nesbitt, Sterling; Serrano-Brañas, Claudia Inés; and Garcia-de la Garza, Juan Pablo.szerk.: Lucas, S.G.; and Sullivan, Robert M. (eds.): Large hadrosaurine dinosaurs from the latest Campanian of Coahuila, Mexico, Late Cretaceous Vertebrates from the Western Interior, New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 35. Albuquerque, New Mexico: New Mexico Museum of Natural History and Science, 299–315. o. (2006) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Naashoibitosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]