Naashoibitosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Naashoibitosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Ornithopoda
Alrendág: Iguanodontia
Család: Hadrosauridae
Alcsalád: Hadrosaurinae
Nem: Naashoibitosaurus
Hunt & Lucas, 1993
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Naashoibitosaurus témájú rendszertani információt.

A Naashoibitosaurus (jelentése 'gyík pataki gyík' a navahó naʼashǫ́ʼii bitooʼ 'gyík patak' és az ógörög σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből) a hadrosaurida dinoszauruszok egyik neme, amely körülbelül 73 millió évvel ezelőtt élt, a késő kréta korban, az Amerikai Egyesült Államokban, az új-mexikói San Juan-medencében levő Kirtland-formáció területén. Eddig csak egyetlen részleges csontváza került elő. Jack Horner először a Kritosaurus példányaként készített róla leírást.

Anatómia[szerkesztés]

A Naashoibitosaurus egyetlen részleges csontvázon (az Új-Mexikói Természetrajzi Múzeum NMMNH P-16106 jelzésű leletén) alapul, emiatt anatómiai szemszögből nem számít jól ismertnek. A legalaposabban leírt része a koponyája, melyen a szemek előtt egy alacsony, a Gryposaurusénál kevésbé ívelt orrdísz helyezkedett el.[1]

Osztályozás[szerkesztés]

A Naashoibitosaurus egy hadrosaurina hadrosaurida, azaz egy lapos fejű vagy egyszerű fejdíszű kacsacsőrű dinoszaurusz. Közeli rokonságban áll az olyan nemekkel, mint a Saurolophus.[2] Ha azonosnak találnák a Kritosaurusszal, akkor a neve Kritosaurus lenne, mivel ez a név korábbról származik, de a hadrosauridák közötti helyzete nem változna.

Történet[szerkesztés]

A nem zavaros taxonómiai történetének megfelelően a névadás során hiba történt. Úgy gondolták, hogy David Gillette és David Thomas a holotípust, az egyetlen ismert példányt a Kirtland-formáció Naashoibito-tagozatában fedezték fel, a formáció legújabb részén, ahogy arra a név is utal. A fosszília valójában a korábbi, campaniai korszakbeli De-na-zin-tagozatból származik.[3] Horner 1992-ben, a Gryposaurus és a Kritosaurus eltérésére vonatkozó bizonyíték alapján leírást készített a Kritosaurus fiatal példányáénak hitt koponyáról.[1] Ugyanebben az időben Adrian P. Hunt és Spencer G. Lucas leírást készítettek az Edmontosaurus saskatchewanensishez besorolt koponya alatti (posztkraniális) csontvázról.[4] Mikor kiderült, hogy a két rész nem tartozik össze, Hunt és Lucas egy saját nembe helyezte el a példányt, ugyanis a koponyája nem illett egy Edmontosaurushoz, és úgy döntöttek, hogy a Kritosaurus kétséges név, így nem használható.[5]

2000-ben Thomas Williamson megkérdőjelezte az értékelésüket, ugyanis morfológiai eltéréseket talált a példány és a Kritosaurus között, mivel a kérdéses koponyák különböző korú egyedektől származnak. Hunttól és Lucastól eltérően úgy ítélte meg, hogy a Kritosaurus típuspéldányának koponyája diagnosztikus, ezért összehasonlította azt a Naashoibitosauruséval. Horner állításához visszatérve, egyetértett azzal, hogy a többi hadrosaurinánál, például a Prosaurolophusnál az orrdísz a növekedés során hátrébb került. Kimutatta, hogy a példány származási helye téves; nem a Kritosaurusénál újabb kőzetekben találtak rá, hanem hasonló korúakban.[3] A The Dinosauria második kiadásában megjelent következő nagyobb áttekintés szintén megkülönbözteti a két nemet.[2] A Naashoibitosaurus részleges koponyájához tartozó csőr és az állkapocs hiánya tovább nehezíti az összehasonlítást.[6] A probléma megoldásához több leletanyagra lenne szükség.

Ősbiológia[szerkesztés]

A Naashoibitosaurus, ahogy a hadrosauridák általában, nagy testű, két, illetve négy lábon járó, az emlősök rágásához hasonló őrlő mozgást lehetővé tévő bonyolult koponyájú növényevő állat volt. A fogai folyamatosan cserélődtek, és olyan fogkészletekben helyezkedtek el, amik fogak százait tartalmazták, melyekből egyszerre csak maroknyi volt használatban. A csőrét a növényi anyagok darabolására használta, melyek megtartását egy pofaszerű szerv segítette. A táplálkozás a talajszinttől körülbelül 4 méteres magasságig történt.[2] Amennyiben külön nembe tartozott, nem tudni hogyan osztozott meg az élelemforrásokon a hasonló Kritosaurusszal.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Naashoibitosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. ^ a b Horner, John R. (1992). „Cranial morphology of Prosaurolophus (Ornithischia: Hadrosauridae) with descriptions of two new hadrosaurid species and an evaluation of hadrosaurid phylogenetic relationships”. Museum of the Rockies Occasional Paper 2, 1–119. o.  
  2. ^ a b c Horner, John R., Weishampel, David B.; and Forster, Catherine A.szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): Hadrosauridae, The Dinosauria, 2nd, Berkeley: University of California Press, 438–463. o (2004). ISBN 0-520-24209-2 
  3. ^ a b Williamson, Thomas E..szerk.: Lucas, S.G.; and Heckert, A.B. (eds.): Review of Hadrosauridae (Dinosauria, Ornithischia) from the San Juan Basin, New Mexico, Dinosaurs of New Mexico, New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 17. Albuquerque, New Mexico: New Mexico Museum of Natural History and Science, 191–213. o (2000) 
  4. Hunt, Adrian P., and Lucas, Spencer G..szerk.: Lucas, S.G.; Kues, B.S.; Williamson, T.E.; and Hunt, A.P. (eds.): Stratigraphy, paleontology, and age of the Fruitland and Kirtland Formations (Upper Cretaceous) San Juan Basin, New Mexico, New Mexico Geological Society Guidebook 43. New Mexico Geological Society, 217–239. o (1992) 
  5. Hunt, Adrian P., and Lucas, Spencer G..szerk.: Lucas, S.G.; and Zidek, J. (eds.): Cretaceous vertebrates of New Mexico, Dinosaurs of New Mexico, New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 2. Albuquerque, New Mexico: New Mexico Museum of Natural History and Science, 77–91. o (1993) 
  6. Kirkland, James I., Hernández-Rivera, René; Gates, Terry; Paul, Gregory S.; Nesbitt, Sterling; Serrano-Brañas, Claudia Inés; and Garcia-de la Garza, Juan Pablo.szerk.: Lucas, S.G.; and Sullivan, Robert M. (eds.): Large hadrosaurine dinosaurs from the latest Campanian of Coahuila, Mexico, Late Cretaceous Vertebrates from the Western Interior, New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 35. Albuquerque, New Mexico: New Mexico Museum of Natural History and Science, 299–315. o (2006) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]