Ugrás a tartalomhoz

NK Zadar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
NK Zadar
Csapatadatok
Teljes csapatnévNogometni klub
Zadar
SzékhelyZára,
Horvátország
Alapítva1945
Klubszínekkék
StadionStanovi Stadion
VezetőedzőCRO Dalibor Zebić
ElnökCRO Branko Katić
BajnokságPrva HNL
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli

Az NK Zadar egy horvát labdarúgócsapat, székhelye Zára városában található. Jelenleg a horvát élvonalban szerepel.

Korábbi elnevezései[szerkesztés]

1997 óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

A klubot FD Zadar néven 1945. április 26-án alapították, és alsóbb osztályú jugoszláv bajnokságban kezdte meg szereplését. 1954-ben egyesült két helyi klubbal, az Arbanasi és a Sloga csapatával, majd NK Sloga néven folytatta szereplését. Az újabb keresztelőt az 1964-es esztendő hozta meg, mikor a helyi textilgyár csapatával, a Tekstilaccal alkotott közös csapatot Tekstilni kombinat NK Zadar néven. A közös élet egy évtizedig tartott, 1976-tól már NK Zadar néven szerepelt.

Az első független horvát labdarúgó-bajnokság élvonalába nyert besorolást, ahol rendre a tabella hátsó harmadában végzett. 1995-ben, négy szezont követően búcsúzott először az élvonaltól, majd a másodosztály bajnokaként azonnal visszajutott a legjobbak közé. A középmezőnybe törtető NK Zadar 1998-ban a 6. helyen végzett, egy idénnyel később azonban újfent búcsút intett az élvonalbeli küzdelmeknek.

Az ezredforduló másodosztályú bajnokságában ezüstérmesként végzett, és 2001-ben jutott fel ismét az első osztályba. 10., 9., majd újból egy 6. hely követték egymást, 2005-ben azonban újabb két idényre búcsút intett az élvonalnak.

2007-ben az NK Pula ellen 6–2-re megnyerte osztályozó-mérkőzésen jutott fel ismét a legjobb horvát csapatok közé.

A klub korábbi híresebb labdarúgói[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]