Nü-jing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Átírási segédlet
Nü-jing
Kínai átírás
Hagyományos kínai女英
Egyszerűsített kínai女英
Mandarin pinjinNǚyīng
Wade–Giles3-ying1

Nü-jing legendás személy a Kína történeti korszakát megelőző, öt császár korában. Jao császár kisebbik lánya, akit apja a nővérével, O-huanggal együtt a leendő Sun császárhoz adott férjhez.

Amikor a két lány Sunék házához került, szembesülniük kellett azzal, hogy Sun apja, Ku-szou, a mostohaanyja és féltestvére, Hsziang minduntalan az ő é férjük életére törnek, csak hogy megszerezzék a Jao császár által Sunnak adott vagyont. Sun ennek ellenére nem gyűlölte rokonait, hűséggel kitartott és tisztelettudóan szolgálta őket.

Amikor pedig Sun később átvette Jao császártól a kormányzást, és makulátlan erényű uralkodóként vonult be a történetírói hagyományba, és ezzel együtt a konfuciánus köztudatba.

Nü-jing szülte Sun császár fiúgyermekét, Sang-csünt.

Asszonyai férjükhöz hasonlóan rendkívül erényesek voltak. Sun halála után a két nővér a Hsziang-folyóba vetette magát és megfulladtak. A későbbi hagyományban „a Hsziang-folyó asszonyainak” (Hsziang fu-zsen 湘夫人, vagy Hsziang csün 湘君) nevezték őket, és egyfajta halhatatlan folyamtündérként tekintettek rájuk.

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Nienhauser 1994: William H. Nienhauser Jr., Ssu-ma Ch'ien, The Grand Scribe's Records, vol. 1, 'The basic annals of pre-Han China', Bloomington [etc.] Indiana University Press 1994. ISBN 0-253-34021-7

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]