Nómenklatúra (egyértelműsítő lap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A nómenklatúra vagy ritkábban nomenklatúra (magyar nevén: nevezéktan) több tudományterületen az adott tudományterület tárgyainak egyedi elnevezésével foglalkozik.

  • A kémiai nómenklatúra 1892-ben létesült, egy genfi nemzetközi gyűléssorozat határozatának eredményeképpen (Lásd Szerves kémia). Ma ennek fenntartásával és továbbfejlesztésével az IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) nemzetközi egyesület van megbízva. Ez utóbbi cikke felsorolja a kémiai jellegű nómenklatúra különböző tárgyköreit. Bár a nevezéktan és a rendszertan témái azonosak lehetnek a kémiai nómenklatúra a nevét annak eredeti alkotó bizottságától kapta.
  • A biológiai nómenklatúrával a Rendszertan (biológia) szócikk foglalkozik.
  • Nómenklatúrának nevezik a kommunista pártállam uralmi hierarchiáját is. Az elnevezés tulajdonképpen a pártállami rendszer személyzeti (vagy káder-) politikájára utal, maga a szó egészen pontosan azt a szabályrendszert jelzi, amely meghatározta, hogy mely tisztségbe melyik szerv volt jogosult a kinevezésre, magyar megfelelőjeként a hatásköri jegyzék kifejezést használták.

Lásd még[szerkesztés]