Némethy Samu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Némethy Samu (Golop, 1858. augusztus 9. – Nagyszőlős, 1907. július 8.) orvosdoktor, megyei főorvos.

Életútja[szerkesztés]

Némethy Sámuel és Benke Borbála szegénysorsú földművelők fia. A község földesura Vay Miklós báró koronaőr kieszközölte, hogy Sárospatakon a Pálóczi Horváth Mária alapítványra fölvétetett és mint ingyenes tanuló végezte a főgimnáziumot, melynek VIII. osztályában az Erdélyi János költő-tanár emlékére alapított önképzőkörnek alelnöke volt. Ekkor a teológiai pályára lépett; egy év múlva azonban 1881-ben a budapesti egyetemre iratkozott be orvosnövendéknek.

Egyetemi tanulmányai után egy évre az akkori magyar északkeleti vasút igazgatósága által Királyházára nevezték ki pályaorvosnak; négy év múlva Nagyszőlősre járásorvosnak, de megtartotta a pályaorvosi állást is. 1897-ben Ugocsa megye tiszti főorvosának nevezték ki. Ismereteinek gyarapítása végett már mint gyakorló-orvos fölkereste Ausztria-, Német- és Oroszország nevezetesebb egyetemeit.

Cikkei az Ugocsában (1889. A fertőző betegségekről, felolvasás, 1896. 48., 49. sz. Uti naplómból. Prága, sat., Suggestio és a vele való gyógyításról, 1897. 42-48. sz. Utazás Oroszországban, 1900. A gyermekápolásról, felolvasás, Ugocsa vármegye gyermekhalandósága, Az iskolás gyermekek testi nevelése, felolvasás); a Gyógyászatban (1900. Megjegyzések a máramarosszigeti kéthónapos bábatanfolyamok szervezéséhez).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Pesty Alfréd: Magyarország Orvosainak Évkönyve. Bpest, 1899. 264. old.
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939–2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János