Németh Lehel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Németh Lehel
Született1932. június 7.[1]
Sepsiszentkirály[1]
Elhunyt2005. január 5. (72 évesen)[1]
Szeged[1]
Állampolgársága
HázastársaGoldschmied Hajnal (h. 1959. február 19.– 1990)
ÉlettársaDr. Szentklárai Béláné
GyermekeiTamás
Edit (nevelt)
SzüleiNémeth Antal
Dávid Mária
Foglalkozása
  • táncdalénekes
  • cirkuszművész
  • consulting engineer

SablonWikidataSegítség

Németh Lehel (Sepsiszentkirály, 1932. június 7.Szeged, 2005. január 5.) magyar táncdalénekes.

Élete[szerkesztés]

Az erdélyi származású Németh Lehel édesanyja a fronttól menekülve érkezett Magyarországra. Fia előbb a képzőművészeti főiskolán dolgozott mint modell, majd a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárba került, melynek dalárdája felfedezte tehetségét. Kezdetben Németh Mária énekesnő tanácsára operaénekesnek készült, ám 1956 után a könnyű műfaj felé fordult. Így válhatott a Kádár-korszak első táncdalénekesi generációjának egyik kiemelkedő, ikonikus alakjává. Ő volt az első nyugati értelemben vett sztár Magyarországon.

Számtalan sláger született 1957-től 1965-ig ívelő pályáján: Reszket a hold a tó vizén, Nekem a Balaton a Riviéra, Lehet, hogy szép nem vagyok, Zsebkendődre köss egy csomót, Fogj egy sétapálcát, és légy vidám! vagy a Visszahozom én a divatba a foxtrottot.

Szerepelt filmekben is, így például az 1962-es Csudapestben, amely felvonultatta a korszak táncdalcsillagait: Németh Lehelen kívül még például Vámosi Jánost vagy Sárosi Katalint.

A hatvanas évek elején egyre sűrűbben került összetűzésbe a hatalommal, csempészettel vádolták. Megelégelve a folytonos atrocitásokat, egy időre visszavonult a táncdal világától, és artistának állt. Végül 1965-ben feleségével együtt disszidáltak az országból. Sikeres slágerei tiltólistára kerültek, a róla szóló írásos dokumentumokat és fotókat megsemmisítették.[2] Kanadában műszerészként dolgozott. Sikeres vállalkozóként a maga konstruálta szivacsgyártógép világsikert hozott számára.[3] Csak 1990-ben tért vissza az országba, de nem kívánta meglovagolni az akkor éledő nosztalgiahullámot; mindössze két koncertet adott, ezzel búcsúzott a közönségétől.

Díjai[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Petőfi Irodalmi Múzeum
  2. Táncdalénekesből szivacskirály. (Hozzáférés: 2020. június 7.)[halott link]
  3. Németh Lehel, a sztahanovista. (Hozzáférés: 2020. június 7.)

Források[szerkesztés]