Németh László (gyógypedagógus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Németh László (Kecskemét, 1866. január 10. – Budapest, 1930. április 8.) gyógypedagógus.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit a kecskeméti református főgimnáziumban végezte 1887-ben; ezután a budapesti református teológián hallgatta a hittudományokat, ahonnét mint nevelő Bónis Bertalan, majd Szentimrey Gyula családjához ment. Innét hívta meg a váci református egyház segédlelkésznek, ahol mint hitoktató megismerkedett a siketnémák tanításának módszerével. 1895-ben Vácon a siketnémák tanítására oklevelet nyert és ugyanazon intézethez tanárnak kineveztetett. 1900-ban Wlassics Gyula miniszter megbízta a siketnémák kecskeméti intézetének szervezésével. 1901-ben miniszteri elismerésben részesült és igazgatói állásában megerősítették.

Már diák korában több pályadíjat nyert irodalmi munkálataival; a Hajnal című folyóiratba kezdett írni (1895. A mi siketnémáink); írt a Kalauzba is. 1899-ben Váradi Zsigmonddal megalapította a Gyógypaedagogiai Szemlét, a melynek felelős szerkesztője volt; ebben nevezetesebb cikkei: 1899. Internatus nyolcz osztálylyal, vagy externatus hat osztálylyal, 1900. A karácsonyi hang (melyben a siketnémák nevelése általánossá tételének ügyét az egyházak kezébe szeretné áttenni). 1906. január 1. és 1908. július 31. között a Magyar Siketnéma-Oktatás című folyóirat felelős szerkesztője volt.

Munkája[szerkesztés]

  • ABC és olvasókönyv az elemi beszédtanítás szolgálatán a siketnémák iskoláinak I. oszt. számára. Budapest, 1902. (Váradi Zsigmonddal együtt).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-.
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Péterné Fehér Mária-Szabó Tamás-Székelyné Kőrösi Ilona: Kecskeméti életrajzi lexikon. Kecskemét, Kecskeméti Lapok Kft.-Kecskemét Monográfia Szerkesztősége, 1992.
  • Révai nagy lexikona. Bp., Révai, 1911-.
  • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp., Magyar Könyvklub.