Német kopó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Német kopó
DeutscheBracke.jpg
Osztályozás
A Wikimédia Commons tartalmaz Német kopó témájú médiaállományokat.

A német kopó (Deutsche Bracke) egy kutyafajta, ami Westpháliában tenyésztődött ki, eredetileg Németországból származik. A fajtát inkább Deutsche Bracke-nek nevezik (eredeti nevén), mivel inkább a németek között elterjedt.

A német kopó kistermetű kutya, marmagassága kb. 43–50 cm, lekonyult nagy füle, és vékony hosszú farka van. A fajta jellegzetessége a hosszú, kissé vékony fej, és a téglalap test, amit “elegánsnak” tartanak. A fajta testsúlya 20–25 kg. A szuka példányok általában 4-5 kölyköt szülnek egy alomba.

A német Bracke kifejezés jelentése kopó. A Brack egy alnémet kifejezés, jelentése coastal Marsh (partmenti mocsár). A partmenti mocsarakat időnként a tenger hullámai sós vízzel árasztják el. A Brack szó angolul Brackish.

Ehhez a fajhoz nem igazoltak betegségekre vagy rendkívüli egészségre vonatkozó állításokat. Az eredeti német fajta védő klub szerint, a német kopó bár vadászkutya, de csak kennelbe zárva agresszív, családban kedves, és szeretetteljes. Nagyon kitartó nyomkövető kutya, remek érzékkel.