Négykezes géppisztolyra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Négykezes géppisztolyra
(Mobsters)
1991-es amerikai film
RendezőMichael Karbelnikoff
ProducerJim Ballantine
Műfaj
ForgatókönyvíróNicholas Kazan
Főszerepben
ZeneMichael Small
OperatőrKoltai Lajos
VágóJoe Augustine
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő104 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1991. július 26.
BevételUSA 20,2 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Négykezes géppisztolyra (eredeti cím: Mobsters) 1991-ben bemutatott amerikai bűnügyi életrajzi filmdráma, melyet Michael Karbelnikoff rendezett. A főbb szerepekben Christian Slater, Patrick Dempsey, Costas Mandylor, Richard Grieco, Michael Gambon, Anthony Quinn, Lara Flynn Boyle és F. Murray Abraham látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1991. július 26-án mutatták be a mozikban a Universal Pictures forgalmazásában. Bevételi és kritikai szempontból is gyengén teljesített. A 12. Arany Málna-gálán Quinnt és Slatert is jelölték legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1917 és 1931 között játszódó, részben fiktív elemeket tartalmazó életrajzi film négy New York-i gengszter – Lucky Luciano, Meyer Lansky, Frank Costello és Bugsy Siegel – életét mutatja be, tizenéves koruktól kezdve. A szesztilalom kezdetekor csempészéssel alapozzák meg bűnügyi pályafutásukat, olyan mentorok segítségével, mint Arnold Rothstein. Tevékenységükkel sértik az amerikai maffia érdekeit, ezért hatalomátvételt terveznek. Megalapítják A Bizottságot, felosztva New Yorkot az Öt család között.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Christian Slater Charlie "Lucky" Luciano Felföldi László
Patrick Dempsey Meyer Lansky Schnell Ádám
Costas Mandylor Frank Costello Reisenbüchler Sándor
Richard Grieco Benjamin "Bugsy" Siegel Józsa Imre
F. Murray Abraham Arnold Rothstein Gruber Hugó
Michael Gambon Don Maranzano Szabó Ottó
Anthony Quinn Don Masseria Mádi Szabó Gábor
Lara Flynn Boyle Mara Motes Györgyi Anna
Chris Penn Tommy Reina Koroknay Géza
Nicholas Sadler Mad Dog Coll Szokol Péter
Andy Romano Antonio Luciano Surányi Imre
Robert Z'Dar Rocco
Frank Collison Catania Izsóf Vilmos
Rodney Eastman Joey
Joe Viterelli Joe Profaci Simon György
Titus Welliver Al Capone Balázsi Gyula

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Bár a film a premier hétvégéjén 6 millió dolláros bevétellel a második helyen nyitott az amerikai mozikban (a Terminátor 2. – Az ítélet napja mögött), nem tudta megőrizni ezt a lendületet. Az USA-ban összesen 20,2 millió dollár bevételt termelt.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film gyenge kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes weboldalon 33 értékelés alapján 9%-on áll: „A stílusgazdagság és a néhány nagy név ellenére a film képtelen elmenekülni az üres történetvezetése, a dermesztő erőszakossága és a gengszterműfajra jellemző klisés koncepciói elől”.[3]

Roger Ebert négyből két és fél csillagra értékelte. A kritikus szerint „a filmbéli erőszak és vérontás annyira túllép minden határt, hogy az aláássa a film többi részét és már a paródia irányába közelít”.[4] A Variety cikke a fontoskodó rendezést, a rossz forgatókönyvet és a kusza történetmesélést bírálta.[5]

Christian Slater a kudarcának okaként a vágást nevezte meg. „Különböző verziók kerültek a japán, európai és egyéb mozikba. Léteztek kibővített és rövidített változatok, mindenféle bizarr változat. Szerintem a közönség sosem láthatta a teljes filmet. Valahol ennek a káosznak a mélyén volt egy rendben lévő sztori. Ott volt a forgatókönyvben.”[6]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A 12. Arany Málna-gálán Quinnt és Slatert legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában jelölték a díjra. Végül Dan Aykroyd bizonyult a legrosszabb mellékszereplőnek az Eszelős szívatás című filmjével.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Mobsters (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. február 20.)
  2. Négykezes géppisztolyra - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. február 20.)
  3. Mobsters (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. február 20.) „Despite an abundance of style and some big names, Mobsters can't escape its empty plotting, numbing violence, and Gangster Movie 101 concepts.
  4. Ebert, Roger: Mobsters (angol nyelven). RogerEbert.com, 1991. július 26. (Hozzáférés: 2023. február 20.) „The violence and bloodshed are so far over the top, in fact, that they undermine the rest of the film, and approach parody.
  5. Review: 'Mobsters'. Variety, 1990. december 31. [2012. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva].
  6. Hot Christian Slater enjoys 'Kuffs' role: 'I could just relax and play the character' (angol nyelven). Baltimore Sun, 1992. január 13. [2016. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 20.) „They had different versions flying to Japan, Europe and every other place. There were extended versions, shortened versions; all kinds of weird versions... In my opinion, audiences never got to see a full film. Somewhere in all that mess, there was a legitimate story. It was there in the script.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mobsters (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]