Négy fa (Monet festményei)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Négy fa
Claude Monet - Les Peupliers.jpg
MűvészClaude Monet (1891)
Műfaj tájkép
Mozgalom Impresszionizmus
Gyűjtemény Metropolitan Művészeti Múzeum
Anyag
A Wikimédia Commons tartalmaz Négy fa témájú médiaállományokat.

A Négy fa Claude Monet impresszionista festménye, a Nyárfa-sorozat része. (Olaj vásznon, 81,9 cm x 81,6 cm)

Monet 1891 nyarán és őszén, közvetlen a Kazlak sorozat nagy sikere után, egy újabb sorozat képet készített lakhelye közvetlen környezetében, igen hétköznapi témáról.

A hatalmas nyárfák az Epte folyó partján álltak, követve annak S-kanyarulatát, néhány kilométerre Monet házától és műtermétől. A képek elkészítéséhez egy széles fenekű ladikot ideiglenes műteremként lehorgonyzott a vizen, és arra több állványt is felállított.

A nyárfákat tulajdonosa, a Limetz-i község Monet munkája közben eladta egy fakereskedőnek, aki azokat ki akarta termelni. Monet-nak néhány fát közülük ideiglenesen meg kellett vásárolnia, hogy be tudja fejezni festményeit.[1]

Monet egy látogatójának elmondta: volt olyan fényeffektus, amelyik naponta csak 7 percig tartott, addig tudott dolgozni azon a bizonyos vásznon. Amikor aztán a napsugár elért egy bizonyos pontot, egy másik kép továbbfestésével folytatta munkáját.

Az itt látható kép közeli "felvétel" négy fáról, amelyeknek csak a törzse látszik, viszont tükörképük folytatódik a vizen is. E festmény a New York-i Metropolitan múzeum tulajdona 1929 óta, amikor azt Mrs. H. O. Havemeyer gyűjteményének más darabjaival együtt a múzeumra örökítette.

További képek a sorozatból[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Forge, Andrew, and Gordon, Robert, Monet, Harry N. Abrams, Inc., 1989, pp. 164-176.
  • The Metropolitan Museum of Art - Guide
Commons:Category:Poplars by Monet
A Wikimédia Commons tartalmaz Négy fa (Monet festményei) témájú médiaállományokat.