Lator-patak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Nád-ér szócikkből átirányítva)
Lator-patak
A Nád-ér Mezőkeresztesnél
A Nád-ér Mezőkeresztesnél
Közigazgatás
OrszágokMagyarország Magyarország
Földrajzi adatok
Hossz28,5 km
Forrásszint290 m
Vízhozam0,09 m³/s
Vízgyűjtő terület55,5 km²
ForrásTard községtől északra, Bükk-vidék, Magyarország
TorkolatCsincse-patak, Mezőnagymihálytól délre
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Lator-patak (más néven Tardi-patak vagy Nád-ér) a Bükk-vidéken ered a Kő-völgyben Tardi-patak néven (az Egri-Bükkalján, Tard településtől északra, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében), mintegy 290 méteres tengerszint feletti magasságban. Tardnál a Cserépváraljai-patak torkollik bele. A patak Tard községen keresztülfolyva déli, majd délkeleti irányban halad, majd Mezőnagymihály községtől délre éri el a Csincse-patakot. Mezőkeresztestől Nád-ér a neve. A patak része az Eger–Laskó–Csincse-vízrendszernek és ezen belül az Eger-patak vízgyűjtő területéhez tartozik.[1][2]

Lefolyása[szerkesztés]

Vízrajzi adatai[szerkesztés]

A patak teljes hossza 28,5 km. Vízgyűjtő területe 55,5 km2. Átlagos vízhozama Tardnál a Cserépváraljai-patak torkolatánál (vízgyűjtője idáig 21 km2) 0,06 m3/s, a Csincse övcsatornába való betorkollásánál 0,09 m3/s (ugyanitt a legkisebb vízhozama 0, a legnagyobb 20 m3/s). Alsó szakasza időszakos vízhozamú. Az év nagyobbik részében száraz a medre[3][4].

Nád-ér[szerkesztés]

A Nád-ér a Lator-patak csatornázott alsó szakasza. Mezőkeresztestől a Csincse övcsatornába való betorkollásáig tart. Hossza 10,536 km.

Állatvilága[szerkesztés]

A patak halfaunáját a következő halak alkotják: domolykó (Leuciscus cephalus), ezüstkárász (Carassius gibelio), kövi csík (Barbatula barbatula), razbóra (Pseudorasbora parva), réti csík (Misgurnus fossilis), tiszai küllő (Gobio carpathicus), vágó csík (Cobitis elongatoides).[5]

Partmenti települések[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Bükk és Borsodi-Mezőség tervezési alegység. Bükk és Borsodi-Mezőség tervezési alegység, 2009 [2013. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 1.)
  2. A Bükk vizei. (Hozzáférés: 2013. szeptember 1.)
  3. Észak-Magyarország Vízgazdálkodási Keretterve
  4. Magyarország hidrológiai atlasza I. sorozat, Folyóink vízgyűjtője - 7. A Tisza (VITUKI, Budapest, 1958)
  5. A halfauna vizsgálata a kelet-magyarországi Eger-patak vízrendszerén. haltanitarsasag.hu. [2016. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 15.)