Mūza Rubackytė

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mūza Rubackytė
Életrajzi adatok
Született1959. május 19. (64 éves)
Kaunas
Iskolái
Pályafutás
Hangszerzongora
Díjak
  • Litván Nemzeti Díj
  • a francia Becsületrend lovagja
  • Gediminas-rend parancsnoka
Tevékenység
  • zongoraművész
  • zenepedagógus
  • egyetemi oktató

Mūza Rubackytė weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mūza Rubackytė témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mūza Rubackytė (Kaunas, Litvánia, 1959. május 19. –) litván zongoraművész,[1] zenepedagógus, aki jelenleg Vilniusban és Párizsban él. Rubackytė kitüntetései között megtalálható a Gediminas litván nagyherceg rend, a Litvánia Múzsái, valamint a Litvánia Nemzeti Művésze cím.

Számos oktatási intézményben tanít, köztük a vilniusi Litván Zene- és Színházművészeti Akadémián, a párizsi Rachmaninoff Konzervatóriumban, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, a hollandiai Messiai Zeneakadémián. Zsűriként működött közre a litvániai Nemzetközi Zongoraversenyen valamint Utrechtben, a Nemzetközi Liszt Ferenc Versenyen.

Mūza Rubackytė Litvániában született, muzsikus családban. Zongoraművészi karrierje hét éves korában kezdődött, amikor a litván Nemzeti Kamarazenekarral Vilniusban Haydn D-dúr zongoraversenyét adta elő. Hat évvel később nyert első díját a Fiatal Művészek Nemzeti Versenyén. A győzelem megnyitotta előtte a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumot, ahol tanárai között volt Yakov Flier, Mihail Voszkresszenszkij és Bela Davidovics. Konzervatóriumi évei alatt megnyerte a tallinni zongoraversenyt, majd röviddel később megnyerte a Konzervatórium első díját is szóló zongora, kamarazene és kíséret kategóriában.

A szovjet időkben Mūza Rubackytė nem utazhatott a kommunista blokkon kívülre, de különböző zenekarokkal előadásai voltak a Baltikumban, Ukrajnában, Örményországban, Üzbegisztánban, Kazahsztánban és Fehéroroszországban, valamint Moszkva, Vilnius és Szentpétervár híres együtteseivel.

1991-től Párizsban él.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Labdaros koncerte gros pianistė M.Rubackytė / Kultūra / lrytas.lt”, Lietuvos rytas, 2008. november 24.. [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2012. február 28.) (litvánian nyelvű) 

További információ[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap