Május 6.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
<< Május >>
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
         
2024

Május 6. az év 126. (szökőévben 127.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 239 nap van hátra.

Névnapok: Frida, Ivett + Ditta, Eliz, Evetke, Federika, Friderika, Ida, Iduna, Ivetta, János, Judit, Jutka, Ovídiusz, Szavéta, Tamara, Tankréd, Zsóka

Események[szerkesztés]

Politikai események[szerkesztés]

Tudományos és gazdasági események[szerkesztés]

Kulturális események[szerkesztés]

Irodalmi, színházi és filmes események[szerkesztés]

Zenei események[szerkesztés]

Sportesemények[szerkesztés]

Formula–1

Egyéb események[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok[szerkesztés]

  • A magyar sport napja annak emlékére, hogy 1875-ben e napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. (2000 óta)
  • A felelős állattartás napja Magyarországon.
  • Szt. György napja (szerbül: Đurđevdan, Ћурћевдан; horvátul: Jurjevo, Đurđevo; görögül: Εντερλεζι; roma nyelven: Ederlezi). A szerb ortodox egyház egyik legfontosabb ünnepe, amelyet a Julianus-naptár szerint április 23-án, a Gergely-naptár szerint május 6-án ünnepelnek. Szent György az ortodox egyházak egyik legfontosabb szentje. Ünnepe a tavasz kezdetének hagyományos köszöntéséhez kapcsolódik. Ez a népi hagyomány falusias, de babonás is volt a régi időkben. Horvátország: Itt létezik a Szent György nap katolikus változata, melyet a Gregorián naptár szerint április 23-án ünnepelnek. Ezt a hagyományt Horvátország északi részén, Zágráb környékén tartják. A hagyomány szerint ez a tavasz első napja. Ederlezi, avagy a romák körében: Jugoszlávia roma nemzetiségű lakóinak is fontos ünnepe függetlenül attól, hogy ortodox vagy muszlim vallásúak-e. Ezt tartják a legfontosabb ünnepüknek, mellyel a tavasz érkezését üdvözlik. A roma đurđevdan hagyományai szerint otthonukat virágokkal és virágzó ágakkal díszítik a tavasz tiszteletére. Virágokkal dúsított fürdőt vesznek, és templomi kutakban mossák meg a kezüket. Egyesek az otthonuk falait is megmossák a vízzel. Az ünnep napján legtöbbször grillen elkészített bárányt vacsoráznak.

Szent Györgyről: A keresztény mitológia úgy tartja, hogy Szent György a hitéért vállalt mártírhalált. Ikonokon általában lóháton ábrázolják, amint éppen megöl egy sárkányt. A Đurđevdan az összes balti ortodox egyház (Horvátország, Bosznia stb.) ünnepe, de főleg Szerbiára és Montenegróra jellemző.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nádori Attila et al.: Britannica Hungarica Nagylexikon. 6. köt., DAV-EGY, Kossuth Kiadó, Budapest, 2012. 268. p.