My Girl – Az első szerelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
My Girl – Az első szerelem
(My Girl)
1991-es amerikai film
Rendező Howard Zieff
Producer Brian Grazer
Joseph M. Caracciolo
David T. Friendly
Műfaj
  • felnőttéválás-történet
  • filmdráma
  • romantikus vígjáték
Forgatókönyvíró Laurice Elehwany
Főszerepben Dan Aykroyd
Jamie Lee Curtis
Macaulay Culkin
Anna Chlumsky
Peter Michael Goetz
Zene James Newton Howard
Operatőr Paul Elliott
Vágó Wendy Greene Bricmont
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Imagine Entertainment
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Florida
Játékidő 102 perc
Költségvetés 15 millió USD
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1991. november 27.
Bevétel 59,847,243 USD
Kronológia
KövetkezőMy Girl 2
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz My Girl – Az első szerelem témájú médiaállományokat.

A My Girl – Az első szerelem (My Girl) egy 1991-es amerikai dráma-filmvígjáték. A film története egy lányról szól, aki különböző érzelmi magasságokba jut és mélypontra kerül. A főszerepben Dan Aykroyd, Jamie Lee Curtis, Macaulay Culkin és Anna Chlumsky, aki ebben a filmben debütált. A forgatókönyvet Laurice Elehwany írta és Howard Zieff rendezte. A film folytatása a My Girl 2 1994-ben került bemutatásra.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film cselekménye 1972 nyarán játszódik a pennsylvaniai Madisonban. Vada Sultenfuss (Anna Chlumsky) egy 11 éves fiús lány, aki hipochonder. Vada apja, Harry Sultenfuss (Dan Aykroyd), özvegy, aki nem érti a lányát és ennek eredményeként, folyamatosan figyelmen kívül hagyja őt. Harry temetkezési vállalkozó, aki otthonának pincéjében vezeti vállalkozását. Vada, azért hogy több figyelmet kapjon folyton újabb és újabb betegségeket talál ki magának, az ötleteit Harry kuncsaftjaiból meríti. A lány úgy gondolja, hogy ő ölte meg az anyját, aki szülés közben halt meg. Nagyanyja (Ann Nelson), aki velük lakik, Alzheimer-kórban szenved. Harry testvére Phil (Richard Masur), akik a közelben lakik gyakran segít be a családnak. Vada legjobb barátja Thomas J. Sennett (Macaulay Culkin), a népszerűtlen kisfiú. A nyár kalandokban bővelkedik, elcsattan az első csók és Vada belép a kamaszkorba.

Vada nyári szünete jól kezdődik. Összebarátkozik Shelly DeVotoval (Jamie Lee Curtis), aki apja temetkezési vállalkozásának új kikészítő mestere. Shelly néhány hasznos tanáccsal látja el Vadát a nővé válásról. Vada beleszeret az irodalomtanárába, Mr. Bixlerbe (Griffin Dunne), pénzt lop Shelly lakókocsijából, hogy részt vegyen a nyári írásgyakorlat órán, amit Mr. Bixler tart.

Hamarosan a dolgok kezdenek szétesni Vada életében. Apja randevúzni kezd Shelly-vel, majd nemsokára el is jegyzi őt. Megtapasztalja élete első menstruációs ciklusát, Thomas J. meghal egy allergiás reakció miatt, amit a méh csípések okoztak miközben Vada hangulat gyűrűjét kereste az erdőben és rájön, hogy Mr. Bixlernek barátnője van. Vada fájdalmát enyhíti, hogy apja elmondja neki, hogy anyja nem miatta halt meg. A film végén Vada leküzdi a fájdalmat és a bánatot.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

A film zenéje számos az 1960-as és 1970-es évekbeli klasszikust is tartalmaz a pop slágerek mellett, beleértve a Wedding Bell Blues"-t (The 5th Dimension), az If You Don't Know Me By Nowt (Harold Melvin & the Blue Notes), a Bad Moon Risingot (Creedence Clearwater Revival), a Good Lovin' (The Rascals), és a Saturday in the Parkot (Chicago). amikor Vada ideges bedugja a fülét és a Manfred Mann-féle Do Wah Diddy Diddy című dalt énekli, ami szintén szerepelt a filmzene albumon.

Idézetek[szerkesztés]

  • Vada: Apuu!
  • Shelley: Mi az Vada?
  • Vada: Belső vérzésem van!!

Thomas J.-nek:

  • Vada: Tűnj innen, ne is lássalak! És vissza se gyere 5-7 napig!

Források[szerkesztés]