Ugrás a tartalomhoz

Muzsikaház (Fertőd)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Muzsikaház
Település Magyarország,
Fertőd
Cím9431 Fertőd, Madách sétány 1.
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Elhelyezkedése
Muzsikaház (Győr-Moson-Sopron vármegye)
Muzsikaház
Muzsikaház
Pozíció Győr-Moson-Sopron vármegye térképén
é. sz. 47° 37′ 09″, k. h. 16° 51′ 55″47.619167°N 16.865278°EKoordináták: é. sz. 47° 37′ 09″, k. h. 16° 51′ 55″47.619167°N 16.865278°E
Térkép
SablonWikidataSegítség

A fertődi Muzsikaház a város művelődési és szellemi életének egyik fontos színtere (a másik ilyen helyszín az Esterházy‑kastély). Ebben az épületben lakott 1769-től a zenei klasszicizmus mestere, az Esterházy család zenekarának vezetője, Joseph Haydn.

Az épület bemutatása

[szerkesztés]

Az emeletes épület emeletén lakott háromszobás lakásban Haydn. Fertődön az Esterházyiak zenekarának vezetője, a muzsikusok és a társulat gazdasági ügyeinek intézője, a műsorok összeállítója, betanítója és rendezője volt. Számos műve készült a házban, többek között a Búcsúszimfónia, amelynek anekdotája közismert.[1]

Az opera előadásokra több szövegkönyvet nyomtak a soproni Siess nyomdában, többek között Haydn L’infedeltá delusa munkáját is. A művet fényes külsőségek között mutatták be 1773-ban Mária Terézia királynő, császárné jelenlétében.

A Muzsikaház oldalán lévő domborművet 1932-ben Esterházy Pál állíttatta Haydn emlékére.

A házban kapott helyet a zeneiskola. Ezzel együtt a zeneiskola kultúrtörténeti jelentőségű hanganyaga, kottagyüjteménye. 1994-ben nyitották meg a Haydn emlékszobát. (Szobrát Borsos Miklós készítette. Itt van még az állandó jellegű helytörténeti kiállítás. Azokat a dokumentumokat mutatja be, amelyek a település múltjával kapcsolatosak, vagy a történetével összefüggésben vannak.

Az épület más jelleggel is használatos. Itt van a polgármesteri hivatal, és a könyvtár is.

Ünnepnapokon, közösségi rendezvényeken a zeneiskola kamarazenekara és vegyeskara szerepel. Fellépnek az általános iskola táncosai, a színjátszók. Ismert volt a Haydn kórus. A csoport 1957-ben alakult meg. 1959-ben Haydn halálának 150. évfordulóján adta első nagyobb hangversenyét. Feladatuknak tekintették Haydn emlékének ápolását. Évente megrendezték a „Fertődi Zenei Napokat”. A kórusnak szerepe volt a rendszeres zeneoktatás megindulásában, a zenei élet szervezésében. 1972 után működésüket ellehetetlenítették. A karnagy lemondott, a zenekar feloszlott.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. A történet szerint a zenekar hosszabb ideje nem kapott javadalmazást (fizetést). Ezért Haydn olyan művet komponált, hogy a zenedarab eljátszása során, a muzsikusok a szólamuk eljátszása után szépen, sorban kivonultak a zeneteremből. Egyedül a karmester maradt benn. A herceg elértette a célzást és hamarosan rendezte az elmaradt juttatásokat.

Források

[szerkesztés]
  • dr. Fekete Mátyás: Győr-Moson-Sopron megye kézikönyve (Szekszárd, 1998) ISBN 963-9089-07-9

Külső hivatkozások

[szerkesztés]
  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap