Mutasszim Kadhafi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mutasszim Kadhafi (arabul: مُعْتَصِمٌ بِٱللهِ ٱلْقَذَّافِيّ, Tripoli, 1974. december 18.Szurt vagy Miszráta, 2011. október 20.) Moammer Kadhafi líbiai diktátor negyedik fia, aki apja uralma alatt a líbiai hadsereg tisztje és nemzetbiztonsági tanácsadó volt. A líbiai polgárháború idején aktívan részt vett a lázadók elleni harcban, de a szurti csata végén apjával együtt a lázadók fogságába esett, akik mindkettejüket kivégezték.

Mutasszim Kadhafi

Élete[szerkesztés]

Mutasszim Kadhafi Moammer Kadhafi és Szafia Farkas negyedik fiaként született Tripoliban.

Mutasszim több évig Egyiptomban élt, majd 2008-ban hazatért Líbiába, ahol apja nemzetbiztonsági tanácsadóvá nevezte ki. Mutasszim hazatérését a nyugati sajtó úgy értékelte, hogy Kadhafi őt szánja örökösének, ezzel párhuzamosan azonban versengés kezdődött Kadhafi második fia, Szajf al-Iszlám és Mutasszim között, melynek fontos állomása volt az, hogy Szajf al-Iszlám egy, Mutasszimot lejárató cikket publikáltatott egy napilapban, mely Mutasszim állítólagos szerepét fejtegette Ibn Al-Sejk al-Líbi iszlamista vezér halálában.

2009-ben Mutasszim találkozott az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével, Hillary Clintonnal,[1] akivel gazdasági jellegű tanácskozást folytattak.[2] Még ugyanabban az évben találkozott John McCain és Joseph Lieberman amerikai szenátorokkal, akikkel egy esetleges amerikai - líbiai fegyverüzletről tárgyalt.[3]

A líbiai polgárháború kitörése után Mutasszimot a Kadhafi-rezsim több magas rangú tagjával együtt az ENSZ szankciókkal sújtotta, zárolták bankszámláit és utazási tilalmat léptettek életbe vele szemben.[4] A háború során Szajf al-Iszlámmal szemben mindinkább háttérbe szorult, elvesztette befolyását. A harcok alatt egységével a keleti frontvonalon, Brega környékén tevékenykedett, majd Tripoli eleste után Szurt város védelmét irányította.[5] Mikor a város több mint egy hónapos ostrom után október 20-án elesett, Mutasszim a lázadók fogságába esett.[6] Habár a fogságba ejtése utáni videófelvételeken még életben volt,[7] pár óra múlva már holttestéről készültek felvételek, Miszrátában. Halálának körülményei máig ismeretlenek.

2011. október 25-én Mutasszimot apjával együtt ismeretlen helyre temették el a Líbiai-sivatagban. A temetésen részt vevő néhány embernek a Koránra kellett felesküdnie, hogy soha nem árulja el sírjuk hollétét.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mutasszim Kadhafi témájú médiaállományokat.