Muszlimok (hívők)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A muszlimok az iszlám vallás követői. Egyistenhívők, hitük szerint a világ teremtője és irányítója Allah. Vallásuk központi alakja Mohamed próféta, aki a 7. században megalapította az iszlámot. Szent könyvük a Korán; ez hitük szerint Allah szava, amelyet Mohamednek küldött le Gábriel közvetítésével.[1] Egyes országokban (Irán, Irak, Szaud-Arábia) a muszlim lakosság aránya közel száz százalékos.[2]

A muszlimok száma és elterjedtsége[szerkesztés]

A Pew Research Center 2019-es becslése szerint a világon mintegy 1,75 milliárd muszlim él. A vallás különösen elterjedt a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában. A muszlimok közül 1,14 milliárdan élnek a tíz legnagyobb muszlim lakosságú országban: Indonéziában (220,0 millió muszlim lakos), Indiában (194,8 millió), Pakisztánban (184 millió), valamint Bangladesben, Nigériában, Egyiptomban, Iránban, Törökországban, Algériában és Irakban.

Az iszlám vallás két fő irányzata, a szunnita és a síita iszlám közül a muszlimok nagy többsége, mintegy 90 százalékuk, a szunnita irányzat követője. Ugyanakkor jelentős többségben vannak a síita muszlimok Iránban és Irakban.

Magyarországon becslések szerint 30-50 ezerre tehető a muszlimok száma. Ők főleg szunniták, és nagyrészt magyar születésű, magyarajkú magyar állampolgárok.[3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Korán Allah szava, az iszlám Szent Könyve. iszlam.com. (Hozzáférés: 2022. január 26.)
  2. Diamant, Jeff: The countries with the 10 largest Christian populations and the 10 largest Muslim populations (amerikai angol nyelven). Pew Research Center. (Hozzáférés: 2022. február 22.)
  3. Magyarországon hány főre tehető az iszlám hívők száma és a többség síita, vagy szunnita?. iszlam.com. (Hozzáférés: 2022. február 22.)
  4. muszlimok Magyarországon – Magyar Katolikus Lexikon. lexikon.katolikus.hu. (Hozzáférés: 2022. február 22.)