Murphy törvénye (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Murphy törvénye
(Murphy's Law)
1986-os amerikai film
RendezőJ. Lee Thompson
ProducerPancho Kohner
Műfaj
ForgatókönyvíróGail Morgan Hickman
FőszerepbenCharles Bronson
Kathleen Wilhoite
Carrie Snodgress
Robert F. Lyons
Richard Romanus
Angel Tompkins
Bill Henderson
James Luisi
Lawrence Tierney
OperatőrAlex Phillips Jr.
VágóPeter Lee-Thompson
Charles Simmons
Gyártás
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő96 perc
Forgalmazás
ForgalmazóCannon Films
BemutatóUSA 1986. április 18.
BevételUSA 9 947 631  USD
További információk
SablonWikidataSegítség

A Murphy törvénye (eredeti címe: Murphy's Law) 1986-ban bemutatott amerikai bűnügyi thrillerfilm J. Lee Thompson rendezésében. Főszereplői Charles Bronson és Kathleen Wilhoite.

Cselekménye[szerkesztés]

Jack Murphy (Charles Bronson), a Los Angeles-i rendőrség antiszociális nyomozója. Felesége (Angel Tompkins) elhagyta, egy sztriptízbárban dolgozik mint táncosnő, ahol Murphy gyakran meglátogatja. Murphy a valóság elől az italhoz menekül, bár tudja, hogy az sehova sem vezet.

Ennél is rosszabbra fordul a helyzet, amikor egy szabadlábra helyezett őrült, Joan Freeman (Carrie Snodgress) elkezdi gyilkolni azokat, akik tíz évvel ezelőtt bolondokházába juttatták, és a gyilkosságokat úgy állítja be, hogy Murphyre terelődjön a gyanú. Az első áldozat a volt feleség, akit Murphy kocsijából, Murphy fegyverével lőnek le (közben Murphy öntudatlan állapotban van, mert a gyilkos fejbe vágta).

A rendőrség elfogja Murphyt és vizsgálati fogságba helyezik. Azzal az autótolvaj lánnyal bilincselik össze (Arabella McGee – Kathleen Wilhoite), aki az ő kocsiját is feltörte. A lány folyamatosan különleges jelzőkkel illeti a körülötte lévőket, köztük Murphyt. Nemsokára Murphy megszerzi a szabaduláshoz szükséges kulcsot, együtt kénytelenek menekülni és elkapni az igazi gyilkost.

A felderítést nehezíti, hogy mivel Murphy még korábban lelőtte a repülőtéren a maffiafőnök öccsét, ezért a maffia is a nyomában van.

Érdekesség[szerkesztés]

  • A filmben, amikor Murphy szól a maffiafőnöknek, hogy a testvére ellen elfogatóparancs van érvényben, és legjobb lenne, ha jelentkezne a rendőrségen, a maffiafőnök idézi Murphy-nek, hogy Murphy törvénye szerint „ami elromolhat, az el is romlik”, ő például változatos módon balesetet szenvedhet. Murphy erre megjegyzi, hogy ő csak egy Murphy törvényt ismer: „Ne kezdj ki Jack Murphyvel”.
  • A végefőcím dalt Kathleen Wilhoite énekli

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Murphy's Law (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.