Murchison-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Murchison-vízesés, vagy másik nevén a Kabarega-vízesés a Nílus Viktória-Nílus ágán található. A vízesés Uganda északi részén fekszik, a Viktória-Nílus a Viktória-tóból a Kyoga-tó felé haladó szakaszán. A vízesés tetejénél 7 méter széles és 43 méteres mélységbe zúdul alá. A Viktória-tóból lefolyó vízmennyiség a vízesés előtt egy 30 méter széles szurdokban halad, az itt áthaladó vízmennyiség átlagosan 300 köbméter/perc. A vízesést Samuel Baker nevezte el a Királyi Földrajzi Társaság elnökéről, Roderick Murchisonról.[1] A vízesésről kapta a nevét az azt körülölelő Murchison-vízesés Nemzeti Park. A vízesés nevét az 1970-es években változtatták meg Kabarega-vízesésre, az Idi Amin rezsim idején.[2]

Ernest Hemingway 1954-ben a vízeséstől lentebb zuhant le repülővel.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Murchison Falls című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopædia Britannica online. [2007. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. április 4.)
  2. United Nations Environment Programme. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 29.)
  3. Murchison Falls National Park, Uganda Safaris, Murchison Falls Safari and Tours in Uganda. Murchison Falls National Park Uganda. (Hozzáférés: 2014. december 13.)