Munka Vörös Zászló érdemrendje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Munka Vörös Zászló Érdemrend szócikkből átirányítva)
Munka Vörös Zászló érdemrendje
Adományozza a Szovjetunió
Típustöbb fokozatú elismerés
Indokláskiemelkedő helytállásért
Statisztikák
Alapítás dátuma1920. december 28.
Első kitüntetés dátuma1921. június 28. Nyikita Mencsukov
Utolsó kitüntetés dátuma1991. december 21.
Kitüntetettek száma1 224 590
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésOktóberi Forradalom érdemrend
Alacsonyabb rangú kitüntetésNépek Barátsága érdemrend
KapcsolatosVörös Zászló Érdemrend

Szalagsáv
Szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Munka Vörös Zászló érdemrendje témájú médiaállományokat.

A Munka Vörös Zászló érdemrendje (oroszul: Орден Трудового Красного Знамени transzliteráció: orgyen trudovovo krasznovo znamenyi) a legnagyobb elismerés volt munkások és civil szervezetek tagjai részére a Szovjetunióban. Ez a kitüntetés volt a polgári megfelelője a szovjet kormány által 1918-ban alapított katonai Vörös Zászló érdemrendnek.

Története[szerkesztés]

Az érdemrend 1920. december 28-tól vált hivatalosan adományozható elismeréssé az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság (OSZSZSZK) területén. 1928. szeptember 7-től lett uniós szintű kitüntetés. Az első érdemrendet 1921. június 28-án, míg az utolsót 1991. december 21-én adták át. Története során összesen 1 224 590 kitüntetést osztottak ki. Egyének, dolgozó és alkotó közösségek is megkaphatták kollektív elismerésként, több fokozatát alapították meg, legmagasabb volt az uniós szintű elismerés.[1]

Arculata[szerkesztés]

Az alapszíne ezüst volt, rajta orosz felirattal: „Világ proletárjai, egyesüljetek!”, közepén egy kerek sarló és kalapácsos jelvény található. Felette vörös zászló, és rajta feliratként található az CCCP cirill betűs felirat, amely a Szovjetunió rövidítése volt.

Kitüntetettek[szerkesztés]

Az első, akinek adományozták az érdemrendet, Nyikita Mencsukov volt. Azért javasolták a magas elismerésre, mert megmentett egy fontos hidat attól, hogy a jégzajlás tönkretegye.

Magyar változata[szerkesztés]

Magyar változata

Az 1953. évi V. törvény alapján a Magyar Népköztársaság érdekeinek szolgálatában és azok elősegítésében, a szocializmus építése terén kimagasló érdemeket szerzett személyek kitüntetésére az Országgyűlés – hasonlóan a szovjet változathoz – megalapította a magyar Munka Vörös Zászló érdemrendjét.[2]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Орден Трудового Красного Знамени (orosz nyelven). mondvor.narod.ru. (Hozzáférés: 2010. szeptember 25.)
  2. 1953. évi V. törvény egyes kitüntetések alapításáról. 1000 év törvényei. [2006. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 25.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of the Red Banner of Labour című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]