Munkaügyi Minisztérium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Munkaügyi Minisztérium
Alapítva 1957
Megszűnt 1998
Jogutód
  • Szociális és Családügyi Minisztérium (1998–2002)
  • Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal (1981. szeptember 30. – 1990)

A Munkaügyi Minisztérium (rövidítve: Müm) a Magyar Népköztársaság alatt és egy ideig a Magyar Köztársaság idején a munkaügyi igazgatással foglalkozó minisztérium volt. Hivatalos lapja a Munkaügyi Közlöny.

Története[szerkesztés]

A Magyar Népköztársaság időszakában a Munkaügyi Minisztérium 1957-ben kezdte meg működését. 1981. szeptember 30. napjával megszűnt. Utódja az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal volt.[1] majd ennek megszüntetése után a Magyar Köztársaság időszakában,1990 májusában ismét Munkaügyi Minisztérium alakult.[2] Ez a minisztérium 1998. július 8-án szűnt meg; feladatkörét részben a Gazdasági Minisztérium, a szakképzés vonatkozásában pedig az Oktatási Minisztérium vette át.[3] A Szociális és Családügyi Minisztérium (SzCsM) - 1998 közepén - a Munkaügyi Minisztérium és a Népjóléti Minisztérium részbeni jogutódjaként jött létre.

Hatásköre és feladatköre[szerkesztés]

1957 után[szerkesztés]

Hatáskörébe a bérezéssel, a munkaerőgazdálkodással, az iparitanuló-képzéssel, és a szakmunkásképzés egyes kérdéseivel, a munkavédelemmel, munkásellátással és üdültetéssel, a társadalombiztosítással, valamint a munkajoggal kapcsolatos feladatok tartoztak.[4]

Feladatkörébe tartozott a bérrendszerek kidolgozása; a prémiumokkal és jutalmazási rendszerekkel, a pótlékokkal és természetbeni juttatásokkal, a normákkal, a bérgazdálkodással stb. kapcsolatos kérdések.

Felügyelete és irányítása alatt működött - többek között - az Országos Nyugdíjintézet és a Munkaügyi Minisztérium Módszertani Intézete.

1990 után[szerkesztés]

A Munkaügyi Minisztérium fejezet feladatkörébe a bér- és foglalkoztatáspolitika és eszközrendszereinek meghatározása, a munkafeltételekre, a szakképzés rendjére vonatkozó szabályozás kialakítása tartozott. A fejezet intézmény-strukturája 1992-től többször változott. A foglalkoztatási - és bérpolitikai stratégiai feladatok és hatáskörök Gazdasági Minisztériumnak való átadásával a munkaügyi-feladatkör jelentősen szűkült, a Munkaerő-piaci Alap pénzeszközei feletti rendelkezési jogosítványok többszereplőssé, megosztottá váltak. A MüM korábbi feladatköréből "tisztán" a hatósági-jellegű feladatok, a munkavédelem és a munkaügyi ellenőrzés került a Szociális és Családügyi Minisztériumhoz.[5]

Miniszterek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Új magyar lexikon. Kiegészítő kötet 1962 - 198. 699. old.
  2. 1990. évi XXX. törvény
  3. Magyar nagylexikon 13. kötet 372. old.
  4. Új magyar lexikon 5. kötet 71. old.
  5. Archivált másolat. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 1.)