Multi Theft Auto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Multi Theft Auto
Multi Theft Auto logopt.png
Multi Theft Auto logopt.png
Fejlesztő MTA Team
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum 2006. január 22.
Verzió 1.3 (2012-01-24)
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.5.5 (2017. október)
Műfaj Third-person shooter
Játékmódok Többjátékos
Adathordozó Digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

A Multi Theft Auto weboldala

A Multi Theft Auto egy többjátékossá módosított verziója a méltán híres Grand Theft Auto sorozat három tagjának. Pontosabban a Grand Theft Auto: San Andreas, Grand Theft Auto: Vice City, és Grand Theft Auto III c. játékoknak.

A kezdetek[szerkesztés]

A kritikusok által a mai napig elismert Grand Theft Auto III-ban nem volt lehetőség arra, hogy több emberrel, hálózaton keresztül játsszunk.[1] A Multi Theft Auto éppen emiatt jött létre. Első verzióját Multi Theft Auto-nak nevezték el. Ez egy módosított Grand Theft Auto III volt: lehetőségünk volt több emberrel is játszani. Emellett kibővítették olyan, csaló elemekkel, amikkel a játékélményt nagyban fokozták. Óriási sikert aratott a módosítás, és később egy újabb verzió is készült hozzá.

Nem sokkal az előző játék (Grand Theft Auto III) sikerei után elkészült a Rockstar következő játéka, a Grand Theft Auto: Vice City, azonban ehhez sem készült többjátékos verzió. A Multi Theft Auto csapata hamar elkezdett dolgozni egy újabb modifikáción. Hamar el is készültek vele, és nem meglepő módon óriási figyelmet kapott a program. Ennek több oka is volt. A modifikáció kapott egy teljesen új keretrendszert, ami sajnos gyakran összeomlott. Később ezt a hibát javították.

Az összes Multi Theft Auto szoftver az eredeti játékok motorján működött. Mindegyik verzióhoz kellett az eredeti játék CD-je, anélkül nem futtatható.

Multi Theft Auto: San Andreas[szerkesztés]

A Rockstar következő játéka a Grand Theft Auto: San Andreas volt, és ez sem rendelkezett többjátékos móddal. A Multi Theft Auto csapata újra összeállt, és összehozta a játékvilág talán egyik legjobb multiplayer-modifikációját: a Multi Theft Auto: San Andreast. A mai napig több ezren játszanak a játékkal, és folyamatos patchek is jönnek ki a programhoz. Egyébként ezt a részt már teljesen más módon írták meg, adták ki. A játék teljesen nyílt forráskódú volt, és a Google Code-on meg is lehetett tekinteni. Ebben a részben a játékosoknak már van lehetőségük arra, hogy térképeket/pályákat szerkesszenek, és játékmódot válasszanak, de megfelelő tudással sajátot is készíthetnek. Ezt a lehetőséget többek között a Lua scriptek segítik elő.

A modifikáció első verziója a Race volt (2006). Ebben a verzióban már szerepelt a Map Editor (Térképszerkesztő) és a Race játékmód. A Map Editor által a játékosoknak már lehetősége volt teljesen egyedi pályákat készíteni, amiken speciális pontokat is el tudtak helyezni: a kezdőpontoktól, ellenőrzőpontoktól kezdve a felerősítő tárgyakig, robbanó hordókig.

A Race után jött a Deathmatch verzió, amiben szerepeltek az előző hibák javításai, és a játékhoz lett adva egy kiterjesztett, sandbox stílusú játékmód is, és nagy figyelmet kaptak a játékosok is, mivel többek között ők is fejlesztették a játékot a szabad forráskód által. Ezek után 2008-ban kiadtak egy Developer Prewievet, ami szintén egy javított változat volt.

Az 1.0-s verzió[szerkesztés]

2010. augusztus 22-én hivatalosan is megjelent az 1.0-s verzió. Ez a verzió már elhagyta a Deathmatch elnevezést, mivel már mindkét kiterjesztett játékmód benne volt. A játékosoknak itt még több lehetőségük volt a testreszabásra.

Az egyik talán leghatalmasabb újítás a bejelentkezési lehetőség volt. Minden szerverre külön lehetett regisztrálni, és bejelentkezéskor a játék külön csoportokra osztotta a játékosokat: ezek a csoportok az Adminisztrátorok, Szuper Moderátorok, Moderátorok és Tagok csoportjai voltak.

A harmadik fél általi tartalmat itt is a Lua nyelv tette lehetővé. A szervereken ezáltal külön be lehetett állítani a játékmódot, és e nyelvvel tudott a játékos és a szerver "kommunikálni".

Ezen kívül nagyon sok szerveren megjelentek az egyedi tartalmak: 3D modellek, textúrák, feliratok. Ezeket külön mappákban tárolták, amiket összekötöttek a szerverrel: a konkrét adatokat meg kellett jelölniük, és egy Lua script segítségével a kliens oldalán is megjelenítették.

Összefoglalás[szerkesztés]

  • A Multi Theft Auto részek többjátékos módúvá módosított verziói a Grand Theft Auto tagoknak.
  • Kiadási sorrend:
  1. Multi Theft Auto
  2. Multi Theft Auto: Vice City
  3. Multi Theft Auto: San Andreas
  • Az újabb módokban lehetőségünk van módosítani szerverünket a Lua szkriptek segítségével.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Multi Theft Auto című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. pc.ign.com (angol nyelven). (Hozzáférés: 2012. január 2.)