Muktada asz-Szadr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Muktada asz-Szadr
Muqtada-alsadr.jpg
Született 1973. augusztus 12. (46 éves)[1]
Nedzsef
Állampolgársága iraki
SzüleiMohammad Mohammad Sadeq al-Sadr
Foglalkozása politikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Muktada asz-Szadr témájú médiaállományokat.

Szaíd Muktada asz-Szadr vagy Szaíd Moktada asz-Szadr (irakiul:سيد مقتدى الصدر, Bagdad, 1973. augusztus 12. –) iraki politikus, az iraki Mahdi Hadseregének vezetője.

Korai évek[szerkesztés]

Egy iraki síita családban született, apja Mohammad Mohammad Sadeq al-Sadr síita szónok, akit 1999-ben meggyilkoltak, a szunnita Szaddám Huszein uralma alatt álló Irakban. Apjának része volt az iraki síita világ alakulásában. Két testvérét is megölték Szaddám emberei. Iránban és Libanonban tanult tovább.

Mahdi Hadseregének élén[szerkesztés]

A Szadr klánnak saját városrésze van és volt Irakban, Bagdadban, aminek a neve Szadrváros. Ez a rész a Szadr által alakított milíciának a Mahdi Hadseregének. Ez a 2003-ban Szaddám bukása után alakult síita milícia, önállóan működik, és többször voltak konfliktusok vele. Szadrvárosban már többször hívták hadba az ott állomásozó 50 000 főre tehető milíciát a mecsetek hangszórói. Szadr elképzelése a szabad síita állam Irakon belül. A milícia többször megmutatta sajnos ütőképességét Irakban. Sorozatos robbantásokkal és nyílt harccal szálltak szembe az amerikai és NATO katonákkal is. Legtöbbjük önként harcolva, vagy öngyilkos merénylőként áldozza fel az életét az ún. „szent cél” érdekében. Sadr 2008-ban is fenyegetőzött a milícia mozgósításával, és az újbóli harcba lépésre, de szerencsére sikerült tűzszünetet kötni a Szadr vezetése óta egyre erősödő milíciával. 2008 közepe óta a fellendülés megtorpanni látszik, korlátlan tűzszünetet kötöttek a kormánnyal, ami az eddig erős hatalom belviszályait mutatja. 2009 áprilisában és májusában újabb utcai tömegfelvonulásokat rendezett a Mahdi Hadserege. Viszont Muktada asz-Szadr régóta nem szerepelt a nyilvánosság előtt, beszédeit a mecsetekben tartja, amelyből még nem következhethetünk semmire, de a tömegfelvonulások azt is jelenthetik, hogy a 2008-as meggyengülés után, elemzők szerint újból erősödik a Mahdi Hadserege, de még mindig nyomába sem ér a 2006-os és 2007-es viszonyokhoz, amikor a terrorcsoport miatt még kijárási tilalmat is elrendeltek Bagdad egyes kerületeiben.[forrás?]

Források[szerkesztés]

  1. Munzinger-Archiv. (Hozzáférés: 2017. október 9.)