Mozgásjavító Általános Iskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mozgásjavító Általános Iskola

A Mozgásjavító Általános Iskola a Mexikói út felől nézve
A Mozgásjavító Általános Iskola a Mexikói út felől nézve
Alapítva 1903 (Zsidó Vakok Intézeteként)
(az épület 1905–1908 között épült)
Hely Magyarország, Budapest
Korábbi nevei Zsidó Vakok Intézete
Típus általános iskola
Igazgató Locsmándi Alajos
Elérhetőség
Cím 1145 Budapest, Mexikói út 59–60.
Elhelyezkedése
Mozgásjavító Általános Iskola (Budapest)
Mozgásjavító Általános Iskola
Mozgásjavító Általános Iskola
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 56″, k. h. 19° 05′ 49″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 56″, k. h. 19° 05′ 49″
A Mozgásjavító Általános Iskola weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mozgásjavító Általános Iskola témájú médiaállományokat.

Mozgásjavító Általános Iskola, teljes nevén Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon egy Budapest 14. kerületében működő oktatási intézmény. Épülete a régi Zsidó Vakok Intézete.

Leírás[szerkesztés]

1903-ban a zsidó származású gyermektelen Lovag Wechselman Ignác építész feleségével, Neuschloss Zsófiával végrendeletet tett egy gyengénlátó gyermekek tanítását és gondázását végző intézmény számára. Wechselmann meghagyta, hogy a létrejövő intézetnek fele-fele arányban kell felvennie zsidó és nem-zsidó származású rászorultakat.

A Zsidó Vakok Intézetének – részben szecessziós, részben art décóra jellemző – vörös téglaépülete Lajta Béla (1873–1920) tervei szerint 1908-ban készült el. A Galambos Jenő készítette két kovácsoltvas oszlopfő eredetileg örökmécsesként szolgált. A bal oldali ('kosos') oszlopfő belső oldalán a felirat: „A vak gondolatát égi atyjára irányítsa”, a jobb oldalon lévő ('halas') oszlopfőn ugyanez: „Isten adja a szemnek a látást”. Galambos munkája a kovácsoltvas dísz is, így az állatmotívumokkal, Braille-írásos bibliai és klasszikus magyar idézet-táblákkal díszített kerítést.

Az épület az 1920-as évektől a siketnémák intézete lett. 1944-ben gettó volt, a háború után pedig egy általános iskolát telepítettek a falai közé. Az 1950-es években néhány évig itt működött az Idegen Nyelvek Főiskolája, 1956 után fokozatosan a Mozgásjavító Iskola kapott benne helyet. Az eredeti épület háta mögé az 1960-as években hozzátoldott tömböt a 2000-es években elbontották, és egy modern, az épülettől építészetileg is függetlenül álló építményre cserélték. Az egész Lajta-épület felújítása még várat magára.

Képtár[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Vámos Ferenc: Lajta Béla, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1970