Ugrás a tartalomhoz

Movember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Movember

A Movember weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Movember témájú médiaállományokat.

A Movember (szóösszerántás az angol „moustache” – az ausztrál szlengben röviden „mo” – magyarul „bajusz” és a „november” szóból) minden év novemberében megtartott nemzetközi esemény. Résztvevői november hónap során bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira (beleértve a prosztatarákot, a hererákot és a lelki betegségeket, köztük a depressziót és a hozzá kapcsolódó öngyilkosságot) és azok megelőzésére.[1]

2004-től a Movember Foundation rendezett jótékonysági gyűjtést, elsőként Ausztráliában és Új-Zélandon.

Magyarországon 2009-ben indult a mozgalom, 2016-tól már egyesületi formában működik, a Movember Magyarország Egyesület keretén belül.[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Movember című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mórocz, Ági: A legszőrösebb hónap az évben (magyar nyelven). hellomagyarok.hu, 2015. október 30. [2019. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 26.)
  2. Mi az a Movember? (magyar nyelven). Ments Manust. [2019. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 26.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]