Motherwell FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Motherwell F.C. szócikkből átirányítva)
Motherwell F.C.
Csapatadatok
Teljes csapatnévThe Motherwell Football & Athletic Club Ltd.
Becenév"The 'Well"
"The Steelmen" (Acélemberek)
SzékhelyMotherwell, Skócia
Alapítva1886. május 17.
StadionFir Park
VezetőedzőÉszak-Írország Stephen Robinson
BajnokságSkót Premiership
Nemzeti sikerek
skót Bajnok1 alkalommal
skót Kupagyőztes2 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Motherwell F.C. honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Motherwell F.C. témájú médiaállományokat.

A The Motherwell Football & Athletic Club Ltd. egy skót sportegyesület, mely a Scottish Premier League-ben szereplő labdarúgócsapatáról ismert leginkább. Ahogy azt nevük is mutatja, székhelyük Motherwellben van, stadionjukat Fir Parknak hívják.

Klubtörténet[szerkesztés]

Alapítás és az első lépések[szerkesztés]

1886-ban két amatőr csapatot (Glencaim F.C., Alpha F.C.) Motherwell gyártelepéről megkértek, hogy állítsanak ki egy gárdát legjobbjaikból, hogy a glasgowi legjobbakkal mérkőzzenek meg egy jótékonysági meccs keretében. Az ötlet annyira megtetszett a két klubnak, hogy 1886. május 17-én hivatalosan is egyesültek. Első mérkőzésüket a Hamilton Academical ellen játszották, melyet meg is nyertek 3-2 arányban. Az új csapat három évig az Alpha pályáját használta, de a környék fejlesztése miatt a város Airbles nevű kerületébe kellett költözniük. 1893-ban a vezetők összeültek és eldöntötték, hogy a Motherwell profi gárdává formálódik. Ugyanebben az évben kérvényezték felvételüket a skót ligába. A Skót Labdarúgó-szövetség elfogadta kérelmüket, így alapító tagjai lettek a másodosztálynak. 1896-ban ismét költözködtek, de nem kényszerből. A helyi báró a klubnak ajándékozta birtoka egy részét. Korábban az ő gyárának csapataként alakult a Glencaim. Ezen a területen épült meg a Fir Park. Tíz, másodosztályban eltöltött szezon után a Motherwell második helyen végzett (1902/03) és feljutott az élvonalba. Éppen ekkor emelték 20-ról 24-re a részt vevő csapatok számát. A The 'Well játékosai ebben az időben még kék mezt viseltek, de az 1912/13-as szezon kezdete előtt borostyán és vörösbor összeállításra váltottak. Ezek voltak Hamilton báró színei is.

A '20-as és '30-as évek sikerei[szerkesztés]

Az első világháború után a John Hunter által vezényelt gárda remekelni kezdett. Az 1919/20-as évadban harmadikok lettek, öt évvel később alig kerülték el a kiesést, de talpra álltak és a rá következő hét esztendőben mindig a legjobb három között végeztek. 1932-ben megnyerték első és máig egyetlen bajnoki címüket. Abban az idényben a Motherwell 38 meccséből 30-at megnyert és 119 gólt szerzett, ebből 52-t Willie MacFadyennek köszönhetett. Előbbi játékos összesen 251-szer talált be a csapat színeiben, amivel a legjobb góllövők közé tartozik. 1931-ben, 1933-ban és 1939-ben is bejutottak a Skót Kupa döntőjébe, de mindháromszor kikaptak.

A II. világháború utáni évek[szerkesztés]

A második világháború miatt a játékosok nagy része szétszéledt, így a csapat nem lett olyan hamar sikeres, mint az első világégés után. 1950-ben azonban begyűjtötték második trófeájukat, a Skót Ligakupát. A következő szezonban negyedszer is bejutottak a Skót Kupa döntőjébe, melyet ezúttal meg is nyertek. Első kiesésüket az 1952/53-as idényben szenvedték el a csapat, de a következő évben azonnal visszajutottak. 1955-ben Bobby Ancell lett a menedzser és az elnök is egy időre. Ekkoriban olyan neves skót válogatott játékosok erősítették a csapatot, mint Ian St John vagy Charlie Aitken. St. John azonban nem maradt sokáig a Motherwell labdarúgója, a Liverpoolhoz került, állítólag magas áron. Ancell tízéves edzősége alatt a csapat semmit nem nyert, 1968-ban pedig ki is esett a Division One-ból.

A '70-es évek és a McLean-éra[szerkesztés]

A The 'Well 1969-ben már vissza is került az élvonalba, a következő években középcsapatnak számítottak. Az 1975/76-os szezonban - amikor a csapatok számát 18-ról 10-re mérsékelték - negyedikek lettek, de utána ismét visszakerültek a tabella közepére. Az 1980-as évek elején kétszer is kiestek, majd visszajutottak, utána Tommy McLean vette át az irányítást, aki alatt sikeres volt a csapat és 1991-ben meg is nyerte a Skót Kupát. A következő években kissé visszaesett teljesítményük, de a '90-es évek közepén sikerült egyszer-egyszer harmadik illetve második helyen végezniük. Ebben a keretben sem maradtak meg a válogatott játékosok, mint például Tom Boyd.

Pénzügyi gondok[szerkesztés]

Tommy McLean távozása után a játékosok egy része is szétszéledt, Phil O’Donnell például a Celtichez igazolt. Az érte kapott pénzt főként új játékosokra költötte a gárda. 1997-ben John Boyle felvásárolta a csapatot és Billy Daviest nevezte ki menedzserré. Davies igen magas átigazolási összegeket fizetett ki, leszerződtetett például két korábbi skót válogatott játékost, John Spencert és Andy Goramet. A befektetések azonban nem hoztak eredményeket a pályán, ezért pénzügyi gondok léptek fel. 2002 áprilisára a veszteségek már elérték az évenkénti 2 millió fontot, ami csődhelyzetnek számít. A Motherwell a tabella alsó felében küzdött és úgy próbált életben maradni, hogy 19 játékos szerződését felbontotta, akiket ifikkel és tartalékokkal pótoltak. A 2002/03-as szezonban az utolsó helyen végeztek, de végül nem estek ki, mert a Falkirk stadionja nem felelt meg a követelményeknek.

Megmenekülés a csődtől[szerkesztés]

A rossz körülmények ellenére az akkori menedzser, Terry Butcher visszahozta a reményeket azzal, hogy tehetséges saját nevelésű játékosokat adott el, például Stephen Pearsont és James McFaddent, így fontos összegek áramlottak a klubhoz. Boyle elnök a tartozások egy részét magára vállalta, ezzel a csapat pénzügyi jövője rendeződött és megmenekült a 10 pontos büntetéstől, melyet csődhelyzetben lévő gárdák kapnak. A pályán is javultak az eredmények, a Motherwell bejutott a Ligakupa döntőjébe, ahol kikapott a Rangerstől. A 2005/06-os szezonban Maurice Malpas ült le a kispadra, de 2007 májusában mennie kellett. Scott Leitch rövid időre menedzser lett, de Mark McGhee érkezése óta az asszisztens szerepét tölti be. A McGhee alatti stílus nagyon tetszik a szurkolóknak.

Rekordok és statisztikák[szerkesztés]

A Motherwell négy legnagyobb sikere az 1931/32-es bajnoki elsőség, a Skót Kupa megnyerése 1952-ben és 1991-ben, valamint Skót Ligakupa elhódítása 1950-ben. A másodosztályban szintén négyszer végeztek az élen (1953/54, 1968/69, 1981/82, 1984/85). Az ificsapat 1983-ban megnyerte a Tej Kupát.

A pályáralépési rekordot Bob Ferrier tartja, aki 626-szor öltötte magára a klub mezét a két világháború között. A gólcsúcs Hughie Ferguson nevéhez fűződik, aki 10 szezonon keresztül szolgálta a csapatot az 1910-es és 1920-as években. Egy évadon belül Willie MacFayden szerezte a legtöbb gólt, 52-t, ezzel egész Skóciában csúcstartó.

Az általuk legdrágábban vett játékos John Spencer volt, aki 1999-ben 500 000 fontért igazolt a The 'Wellhez. A legtöbb pénzt 1994-ben, Phil O’Donnell eladása után kapták, 1 750 000 fontot.

Játékosok[szerkesztés]

Jelenlegi keret[szerkesztés]

2009. július 7. szerint:

# Poszt Név
1 IRL K Darren Randolph
2 SCO V Steven Saunders
3 SCO V Steven Hammell
4 SCO V Mark Reynolds
5 NIR V Stephen Craigan (csapatkapitány)
6 ENG KP Tom Hateley
7 ENG KP Chris Humphrey
8 ENG KP Steve Jennings
9 SCO CS Jamie Murphy
11 ENG CS John Sutton
12 SCO K Lee Hollis
14 SCO KP Keith Lasley
# Poszt Név
15 SCO K Michael Fraser
16 SCO CS Robert McHugh
17 SCO KP Marc Fitzpatrick
18 SCO KP Ross Forbes
19 ENG V Shaun Hutchinson
20 ENG KP Jonathan Page
21 CYP V Angelis Charalambous
26 SCO KP Peter Innes
27 SCO KP Steven Meechan
28 SCO CS Mark Archdeacon
32 SCO CS Jamie Pollock
33 SCO CS Gary Smith

Edzők[szerkesztés]

Eredmények[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]