Morris-féreg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Morris-féreg az első ismert számítógépes féreg, amelyet a Cornell Egyetem egyik hallgatója, Robert Tappan Morris, Jr. készített kísérleti célból, 1988 novemberében.

A 99 soros szoftverkódot tartalmazó károkozó Unix-alapú VAX és Sun számítógépeket fertőzött meg. Az Internet akkoriban mindössze 60,000 számítógépből állt, és csak a katonai szervezetek és az egyetemek csatlakoztak rá. Az elszabadult fertőzte meg az összekapcsolt gépeket, és használta őket ugródeszkaként a további terjedéshez - amely végül az egész rendszer katasztrofális lelassulásához vezetett. Ez volt az első olyan program, amely kifejezetten a rendszerek hiányosságaira épített. A rendszerek üzemeltetői tisztában voltak a rendszer biztonsági réseivel, de senki sem gondolta, hogy komoly veszélyt jelentenének. Többfajta rést is aknázott ki egyszerre: a sendmail (levelező szerver) programba épített "hibakereső" funkción, mint hátsó ajtón keresztül parancsokat lehetett végrehajtani a megtámadott gépen, annak a felhasználónak a jogosultságaival, aki a levelező szervert indította. Mivel ez a rendszergazda volt, ezért minden olyan gépen, amelyen a megfelelő réseket tartalmazó sendmail futott, a program könnyen jutott rendszergazdai jogosultsághoz. Emellett kihasználta azt is, hogy a gépek "megbíznak egymásban", azaz egyes gépek azonosítás nélkül beengedtek más, "megbízhatónak" gondolt gépekről felhasználókat (például a rendszergazdát). A Féreg itt megszemélyesítette a "bizalmat élvező" felhasználókat, így minden gond nélkül bejutott ezekre a gépekre is. De hurcolt magával egy 432 szóból álló szótárat is, amelyet arra használt, hogy ha a felsorolt "tuti" módszerek nem váltak be, akkor próbálkozással, felhasználónév/jelszó párok kitalálásával kísérletezett. Amikor bejutott egy gépre, ott azonnal nekilátott, hogy megvesse lábát: saját forráskódját minden rendszeren lefordította (így elkerülte a bináris inkompatibilitás problémáját), és nekilátott újabb célpontokat keresni, majd indult a folyamat az elejéről.

A Morris féreg készítőjét szokatlan kísérletéért végül felfüggesztett szabadságvesztésre és közmunkára ítélték, valamint tízezer dolláros bírságot róttak ki rá.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]