Montparnasse-i vasúti szerencsétlenség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Montparnasse-i vasúti szerencsétlenség
Az állomás falát áttörő mozdony (Fotó: Studio Levy & fils)
Az állomás falát áttörő mozdony (Fotó: Studio Levy & fils)
Részletek
Dátum 1895. október 22.
Ország Franciaország
Helyszín Párizs, Paris Gare Montparnasse
Vasútvonal fejpályaudvar
Üzemeltető Chemins de fer de l'Ouest
Baleset típusa siklás
Okok meghibásodott fék
Adatok
Vonatok 1
Utasok 131
Áldozatok 1
Sérültek 5
Térkép
Monparnasse (Párizs)
Monparnasse
Monparnasse
Pozíció Párizs térképén
é. sz. 48° 50′ 27″, k. h. 2° 19′ 11″Koordináták: é. sz. 48° 50′ 27″, k. h. 2° 19′ 11″

A montparnasse-i vasúti szerencsétlenség miatt vált ismertté a párizsi Montparnasse-on található Paris Gare Montparnasse fejpályaudvar.

A baleset[szerkesztés]

1895. október 22-én a Compagnie des Chemins de fer de l’Ouest vasúttársaság GranvillePárizs expressze túlfutott a megállóhelyén, majdnem 30 métert tett meg a pályaudvar csarnokában, áttört egy 60 centiméteres téglafalon, egy teraszon, s végül a Place de Rennes-en, az orrán állt meg, 10 méteres magasságban.

A balesetet a szerelvényen tartózkodók mindegyike túlélte, azonban 5 ember könnyebben megsérült: két utas, egy tűzoltó és két vasúti dolgozó. Egy nő vesztette életét, aki az utcán állt miközben a szerelvény lezuhant: Marie-Augustine Aguilar újságárus férjét helyettesítette aznap. Árván maradt két gyermekét a vasúttársaság kártérítésben részesítette.

A balesetet egy meghibásodott fék okozta, de a mozdonyvezetők is hibáztak. A mozdony vezetője Guillaume-Marie Pellerin volt, aki 19 éve dolgozott mozdonyvezetőként. A mozdony Westinghouse-fékkel volt felszerelve, melynek kezelését Pellerin nem ismerte. Úgy tájékoztatták, hogy a Westinghouse-féle fékbetétek gyorsan kopnak, ezért, hogy óvja a fékberendezést, a mozdony kézifékjét használta az állomásra való megérkezéskor. Azonban Pellerin rosszul mérte fel a távolságot és a mozdony sebességét. Amikor látta, hogy a baleset elkerülhetetlen és a szerelvény nem fog megállni az ütközőnél ő és a fűtőmunkás kiugrottak a szerelvényből. Egyiküket 25, másikukat 50 frank pénzbüntetésre valamint 2 hónap börtönre ítélték.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Montparnasse-i vasúti szerencsétlenség témájú médiaállományokat.